’s Hertogenbosch – Empel (19.5 km)

volgende

Zaterdag 4 oktober: ’s Hertogenbosch – Empel (19.5 km)

We hadden eerder al voorgenomen om deze etappe in het najaar te doen, wanneer de zomer voorbij is. Maar het is werkelijk niet te geloven want ook op deze dag was het een prachtige zonnige nazomerdag met een maximumtemperatuur van 22 graden, kortom werkelijk perfect wandelweer.

Na eerst de boodschappen gedaan te hebben verlieten we ons huis in Apeldoorn iets na 10:00 uur. Na een autorit van ruim een uur waren we in Empel. Vanaf daar zijn we met bus 72, die een keer per uur ging, naar het station in ’s Hertogenbosch gereisd. Om 12:15 uur begonnen we met de etappe bij het beginpunt van het Maarten van Rossumpad. Daar hebben we bij een fontein op het stationsplein maar meteen een foto genomen.

Vanaf het station liepen we richting centrum. Daar passeerden we de rivier de Dommel, die er toch wel idyllisch bijlag. Even later liepen we door het hart van het centrum. Het was er heel druk. Het stadhuis viel ons wat tegen, maar de Sint-Jan was een prachtige kerk. Daar zijn we even binnen geweest. Daarna vervolgden we onze weg om de kerk heen. Even later bereikten we de IJzeren Vrouw, een grote plas vlak bij het centrum. Daar hebben we onze lunch gegeten. Langs de kant van het water werd druk gevist en er waren heel wat kleine tentjes opgezet. Na de plas ging het weer verder door ’s Hertogenbosch, maar we moeten zeggen dat de uitzetters van de route ons toch wel een heel stuk over rustige paden geleid hebben. Nadat we de stad verlieten kwamen we door een natuurgebied met heel veel eenden en wilde paarden. Maar helaas hadden we op diezelfde plak ook uitzicht op lelijke industriële gebouwen.

Even verder liepen we door Engelen, met een fraai oud centrum. Vanuit Engelen liepen we een stuk langs de golfbaan en kwamen daarna opnieuw in een nieuwbouwwijk. Daarna liepen we een stuk over een half verhard fietspad langs het kanaal. Nadat we een Spuisluis langs de Dieze gepasseerd waren, liepen we even een stukje langs het spoor op om daarna door de spoortunnel over de Empelse Dijk langs de Maas richting Oud-Empel te lopen. Vanuit Oud-Empel liepen we onder de autoweg door en daarna een paar kilometer door de uiterwaarden van de Maas. We verlieten de Uiterwaarden weer bij Empel en vlakbij het punt waar we de auto geparkeerd hadden. Iets voor 18:30 waren we weer bij de auto. Vanaf daar zijn we met de auto naar huis gereden.

hertogenbosch-empel (2)
hertogenbosch-empel (10)
hertogenbosch-empel (13)
hertogenbosch-empel (16)
hertogenbosch-empel (20)
hertogenbosch-empel (23)

volgende