GR5 Essen – Kalmthout (14,5 km)

vorigevolgende

Zondag 1 september 2013: Essen – Kalmthout (14,5 km)

Nadat we uitgecheckt hadden bij het Novotel zijn we naar het station van Essen gereden. Daar hebben we de auto weer bij het station geparkeerd. Nadat we de rugzak gevuld hadden met proviand voor deze dag zijn we om 10:45 teruggelopen naar de GR 5 op het punt waar we deze op vrijdag verlaten hadden. Het was een mooie wandeling, koel weer, droog, vrij veel wind en niet al te veel zon, maximaal 18 graden. Dus was het een prima wandeldag.

Nadat we de route weer opgepakt hadden gingen we meteen door een hek heen en liep we door een mooie laan met hoge statige bomen. Een stukje verder kwamen we langs Kiekenhoeve, een prachtige oude boerderij, waar we ook allerlei oude werktuigen zagen.

Daarna liepen we door een straat met heel veel prachtige villa’s en verder in het bos kwamen we langs allerlei zomerverblijven.

Op het kruispunt met een stenen O.L. Vrouwenkapelletje hebben we op een bankje onze eerste broodjes genuttigd. Daarna begonnen we met het mooiste gedeelte van de wandeling. Eerst kwamen we door het Stappersven gebied. Eerst waren er nog bomen, maar verder op was het een open gebied. Helaas waren in dit open gebied, 2 jaar geleden grote stukken hei verbrand. Het was inmiddels wel weer groen van de grassen, maar de heide was nog maar aan het begin van het herstel. Na de vennen gingen we de Kalmthoutse heide op. Ook die was voor het merendeel ook door dezelfde heidebrand getroffen, maar verder was het een prachtig gebied. We ploeterden daar enkele kilometers door mul zand. Tegen het einde van het heidegebied waren er gelukkig ook stukken hei die niet door de brand getroffen waren en die nog heel mooi in bloei stonden. We kwamen in dit gebied heel veel lokale wandelaars tegen. Tot  nog toe hebben we op de GR 5 nergens zo veel wandelaars gezien.

Toen we aan het einde van de heide uiteindelijk toch nog een leeg bankje zagen, hebben we daar de rest van onze broodjes gegeten. Er passeerden in de tijd dat we er zaten heel veel mensen. Een jonge vrouw had een zeer toepasselijk uitspraak: “Als je ergens voor kiest dan ga je er ook voor”. In haar geval ging dat om een huwelijk, maar wij dachten dat is ook een interessante uitspraak voor onze beslissing om de GR 5 te gaan lopen. Inmiddels hebben we dit jaar al meer dan 400 km van de route gelopen.

Even verder kwamen we langs een restaurant, waar we op het terras thee gedronken hebben. Het terras zat bijna helemaal vol. Daarna liepen we eerst nog een stukje door het bos, maar al snel kwamen we in Kalmthout. Nadat we de plaatselijk kerk gepasseerd hadden liepen we nog even door op de GR 5 via een voetpad. Daarna hebben we de route verlaten, op weg naar het station van Kalmthout. Daar hebben we kaartjes gekocht en nog bijna een kwartier gewacht totdat de trein kwam. De trein rijdt eens per uur. 10 minuten later waren we al weer terug in Essen. Daarna zijn we met de auto naar huis gereden en was dit lange weekend ook weer ten einde.

FormatFactoryzomer 2013 079
FormatFactoryzomer 2013 082
FormatFactoryzomer 2013 087
FormatFactoryzomer 2013 092
FormatFactoryzomer 2013 098
FormatFactoryzomer 2013 100

vorigevolgende