GR5 Bergen op Zoom – Essen (18 km)

vorigevolgende

Vrijdag 30 augustus 2013: Bergen op Zoom – Essen (18 km)

We zijn ’s ochtends om 9:15 met de auto vertrokken vanaf het Novotel in Breda. We hebben eerst eten voor onze lunch gekocht bij een supermarkt en zijn daarna doorgereden naar het station van Essen, waar we om 10:00 aankwamen. Daar konden we onze auto gratis parkeren bij het station en er was meer dan voldoende ruimte op deze parkeerplaats.

We hebben bij Essen de trein genomen naar Roosendaal. En zijn daar overgestapt op de trein naar Bergen op Zoom. We vertrokken om 10:30 in Essen (trein rijdt 1 keer per uur) en kwamen een half uur later aan in Bergen op Zoom.

Het was een prima wandeldag. We gingen met zon weg vanuit Breda en Essen. We kamen met nevel en laaghangende wolken aan in Bergen op Zoom. Maar de zon kwam er al snel door en het werd aangenaam warm, 23 graden. In de loop van de middag kwamen er meer wolken. We hadden even een paar spetters regen bij Wouwse plantage, waarna het toch weer wat opklaarde.

In Bergen op Zoom hebben we in het café restaurant tegenover het station een heerlijk bakje koffie gedronken. Wandelaars werden daar speciaal welkom geheten. Daar zagen we meteen de borden van de GR5. Na de koffie gingen we door een tunneltje onder het station. Daarna liepen we een tijdje door de straten van Bergen op Zoom totdat we bij een park aankwamen, waar we een stuk langs een watertje liepen. Dit was erg vervuild met blauwalg. Daarna liepen we langs het ziekenhuis en dan onder de autoweg door Bergen op Zoom uit de bossen in. Eerst liepen we nog een stukje over asfalt, kwamen langs de jeugdherberg waar in de buurt allerlei activiteiten waren en daarna kwamen we bij een brede doorgang door het bos waar een leidingennet loopt. Daar was een bankje met uitzicht op de eerste bloeiende hei van de dag. Daar hebben we onze lunch genuttigd.

Kort daarna gingen we de onverharde bospaden op met af en toe een open stukje bloeiende hei en later af toe wat landerijen. Het was hier heel rustig met maar een paar wandelaars en mountain bikers. Na een heel stuk lopen kwamen we in het dorpje Wouwse Plantage. Daar zijn we even het dorp in gegaan naar een terras voor een kop thee. Na de thee zijn we weer teruggelopen naar de GR5. We liepen daarna enkele kilometers langs een kleine beek, die bijna helemaal droog gevallen was, totdat we bij de Belgische grens aankwamen. We liepen over een fietspad waar we enkele prachtige zwammen in oude bomen tegenkwamen.We liepen een paar kilometer langs de grens op naar het oosten Ruim 1 kilometer hiervan was een zandweg, waar we behoorlijk wat auto’s tegenkwamen. Omdat het erg droog was betekende dat regelmatig zandhappen. We zijn verder doorgelopen tot de rand van het dorp Essen. Daar hebben we de GR5 verlaten en zijn we teruggelopen naar het Station van Essen. Met de auto zijn we weer teruggereden naar Breda.

FormatFactoryzomer 2013 021
FormatFactoryzomer 2013 027
FormatFactoryzomer 2013 030
FormatFactoryzomer 2013 036
FormatFactoryzomer 2013 037
FormatFactoryzomer 2013 049

vorigevolgende