Westerbork – Nieuw Balinge (16 km)

vorigevolgende

Woensdag 18 november 2020: Westerbork – Nieuw Balinge (16 km)

We hebben deze etappe op een bijzonder mooie zachte en zonnige dag in november gelopen. We konden ook nog van de laatste herfstkleuren genieten. In de ochtend reden we eerst met de auto naar Nieuw Balinge. Daar hebben we de auto achtergelaten en zijn we doorgefietst naar Westerbork. Dat was zo’n 11 kilometer fietsen. In Westerbork hebben we zoals gebruikelijk onze fietsen vastgemaakt aan een lantaarnpaal.

We begonnen met onze etappe in het centrum van Westerbork. Geel rood aanduidingen zagen we hier niet. Maar met het boekje lukte het ons toch om via de goede weg Westerbork uit te komen. Via de Pieterbergweg verlieten we Westerbork en kwamen we in een klein natuurgebiedje. Daar kwamen we over een kleine zandverstuiving met daarbij enkele oude bomen met grillige takken.

Even verder liepen we weer tussen de weilanden, Een paar kilometer verder bereikten we het natuurgebied Scharreveld. We liepen op een mooi smal wandelpad dwars door dit gebied heen. Het was hier voornamelijk lang gras met af en toe stukjes hei en in de verte enkele vennetjes. Wat verder bereikten we een klein stil asfaltweggetje, wat dwars door dit gebied heenliep.

We kwamen langs een bankje bij een vennetje Dat bankje stond heerlijk in de zon. Dit was een perfecte plek voor onze eerste lunchpauze. Even verder ging het Drenthepad links van het asfaltweggetje af op een onverhard pad langs het natuurgebied op. Hiermee sneden we ongeveer één kilometer af in vergelijking met de route die in het boekje beschreven stond. Ook was dit zeker een veel mooiere route waar we nog langs een aantal schitterende plekjes kwamen.

Na deze doorsteek kwamen we op een klinkerweggetje naar het gehucht Brunsting. Voorbij dit gehucht liepen we eerst over een onverhard pad langs een brede sloot en daarna via heel stille asfaltweggetjes naar Mantinge. Vanaf Mantinge liepen we richting het natuurgebied het Mantingerzand. Het was hier behoorlijk druk met wandelaars. Maar gelukkig vrij aan het begin van dit gebied was de picknickbank nog leeg, zodat wij daar de tweede lunchstop konden houden.

Vanaf deze rustplaats volgde veruit het mooiste deel van de etappe over een bochtig zanderig paadje door een gebied met oude jeneverbesstruiken. Het was hier echt genieten. Op een gegeven moment kwamen we langs een heel oude grillige boom die we even op de foto wilden zetten. Op dat moment kwamen er twee lokale bewoners langs die trots waren op deze special boom en die ons daar graag samen op de foto wilden zetten.

Na deze korte ontmoeting liepen wij weer verder door het bos met jeneverbessenstruiken. Verderop kwamen we weer in een kaal landschap met lang gras en enkele stukken heide er tussendoor. We liepen hier over een smal hobbelig paadje. Even voordat we Nieuw Balinge inliepen werd de weg weer verhard. Het natuurgebied liep helemaal door tot de rand van Nieuw-Balinge.

Toen we Nieuw Balinge ingingen was niet ver meer naar de auto. Voordat we naar huis reden hebben we eerst nog onze fietsen in Westerbork opgehaald. Ook dit was weer een prachtige tocht over het Drenthepad.

vorigevolgende