Langelo – Leek (18 km)

vorigevolgende

Vrijdag 16 april 2021: Langelo – Leek (18 km)

Dit was voor ons alweer de laatste etappe van het Drenthepad. Aan het einde van de midweek in Midlaren hebben we deze etappe gelopen. Het was gelukkig iets minder koud geworden met meer zon en minder wind. Nadat we onze spullen in het huisje van Midlaren ingepakt hadden en de sleutel afgeleverd hadden zijn we eerst met de auto naar Leek gereden. Daar hebben we de auto vlakbij het centrum geparkeerd. Daarna zijn we via rustige wegen naar Langelo gefietst. Zoals meestal hebben we ook deze keer de fietsen aan een lantaarnpaal vastgemaakt.

Vanuit Langelo moesten we eerst een paar honderd meter lopen om het Drenthepad weer op te pakken. De eerste drie kilometer ging over rustige verharde wegen tussen landerijen door. Op een mooi plekje in de zon hebben we de eerste lunchpauze ingelast. Net voor Roderesch kwamen we door het natuurgebied Alteveer via onverharde paden. Dat was een heel mooi stukje om te lopen. We kwamen er heel wat wandelaars tegen.

Even voorbij Roderesch gingen we weer het bos in. We passeerden het enige heidegebied van deze dag, dat meer grasland was dan heide. Er stonden prachtige oude dennenbomen verspreid over het veld. Even verder kwamen we bij een mooi vennetje. Dat was een zeer populaire uitlaatplaats voor honden. Wij liepen verder door het bos en langs enkele velden over onverharde paden naar het Lievensche Diep.

Het Drenthepad ging vervolgens langs het Lievensche diep, eerst nog over een kronkelig pad door het bos en daarna over een graspad langs een plotselinge rechtere vaart. Daarna bogen we af in westelijke richting langs een waterloop op richting Roden. Het Drenthepad maakte een ommetje dwars door de Havezate Mensinge, een mooi plekje voor onze tweede lunchpauze.

De route door Roden was heel mooi uitgezocht. Woonwijken en verharde wegen werden zoveel mogelijk vermeden. Nadat we Roden verlaten hadden was het weer een afwisseling van bos, natuurgebied en enkele landerijen. Op de Toutenburgsingel was er een weg afzetting, maar als wandelaar kon je er wel langs. Even verder kwamen we langs het Vage Vuur, een volgend vennetje.

Nadat we het Vage Vuur links hebben laten liggen was het niet ver meer naar ons eindpunt van het Drenthepad in Leek bij de ingang van het park Nienoord. Daar hebben we nog een paar foto’s gemaakt om zo onze tocht over het Drenthepad af te sluiten. Vanuit Leek zijn we eerst weer naar Langelo gereden en daarna door naar huis.

vorigevolgende