Diever – Uffelte (19 km)

vorigevolgende

Woensdag 30 september 2020: Diever – Uffelte (19 km)

Na wat wisselvallige dagen was dit weer eens een uitgelezen dag voor een wandeling langs het Drenthepad door een mooi natuurreservaat. We hadden wolken en zon en de temperatuur liep richting de 20 graden. In de ochtend zijn we vanaf huis eerst naar Uffelte gereden. Daar hebben we de auto langs de weg geparkeerd en daarna zijn we doorgefietst naar Diever. We hebben onze fietsen op een parkeerplaats neergezet vlakbij het centrum.

De etappe begon op de Brink bij de kerk. We vonden dit een mooi plekje. Naast de groene brink waren mooie oude gebouwen langs de Brink. We verlieten Diever al snel. De route ging eerst langs stille verharde weggetjes. Een paar kilometer verder kwamen we op een onverhard graspad, dat heel mooi door de weilanden en akkers ging. Vervolgens werd het weer verhard tot we bij het gehucht Wittelte waren. Daar liepen we even verkeerd maar niet veel verder waren we weer terug op het Drenthepad.

Opnieuw gingen we op een onverhard pad door de weilanden en wat later werd het weer verhard totdat we het natuurreservaat het Holtingerveld bereikten. Bij het begin van dit natuurreservaat stond een bankje. Dat was een mooi plekje voor onze eerste lunch. Daarna liepen we het natuurreservaat in. Via een fietspad en zandpad door het bos bereikten we een plas, het Brandeveen. Dat was een heel mooi plekje.

Het Drenthepad liep een stukje langs de plas op. Wij volgden de alternatieve route die nog verder langs deze plas liep. We kwamen hier een vrouw tegen die ook het Drenthepad liep. Nadat we de plas verlieten gingen we weer het bos in. Even later kwamen we bij een uitgestrekt veen en heide gebied. Wat was dat een mooie omgeving om door te lopen. Ook zagen we weer heel veel paddenstoelen. We kwamen langs de prachtigste vliegenzwammen.

Bij een volgende plas in het Westerzand stond een bankje met mooi uitzicht. We hebben hier weer een rustpauze genomen. Na deze pauze liepen we een tijdje over een fietspad naar een uitgestrekt veengebied. Op een gegeven moment werd het weer zanderig toen we in de buurt van het Nivonhuis kwamen. Bij het Nivonhuis ging de weg omhoog naar de Havelterberg, maar het was uiteindelijk maar een heel kort klimmetje. Hier liep het Drenthepad even een paar honderd meter op met het Maarten van Rossumpad, dat we een aantal jaren geleden al gelopen hadden.

Het vervolg van de route was een afwisseling van bos, heide en enkele landerijen. Aan het einde van een volgend heidegebied zagen we een heel aantal grafheuvels. Deze werden op een informatiebord verder beschreven. Vervolgens gingen we weer het bos in totdat we de rand van Uffelte bereikten. We passeerden enkele zeer ruime villa’s op grote percelen. Al vrij snel bereikten we de plek waar de auto geparkeerd stond. We zijn eerst teruggereden naar Diever om de fietsen op te halen en daarna zijn we naar huis gereden.

vorigevolgende