Paterswolde – Midlaren (20 km)

vorigevolgende

Dinsdag 13 april 2021: Paterswolde – Midlaren (20 km)

Na een goede nachtrust in onze bungalow op het bungalowpark waren we helemaal klaar voor de volgende etappe. Het was nog steeds koud, maar er waren gelukkig minder hagelbuien dan de vorige dag. We zijn eerst met de auto naar het beginpunt van onze etappe in Paterswolde gereden. Daar konden we de auto een paar honderd meter vanaf de route in een woonwijk parkeren.

Al snel waren we op het Drenthepad. Via een toegangshek konden we het landgoed de Braak op. Dit was een prachtig gebied met oude bomen en idyllische waterpartijen. En vanzelfsprekend was er een statig gebouw achter één van de vijvers. Nadat we het landgoed de Braak uit waren moesten we even een weg oversteken naar het volgende landgoed, Vennebroek. Ook hier liepen we over prachtige wandelpaden.

Even verder bereikten we het Friesche veen, een meer met veel vogels. Aan het begin van dit meer moesten we een keuze maken of we de alternatieve route zouden lopen om zo de modderige paden te vermijden. Aangezien het niet heel nat was besloten we het erop te wagen om het officiële pad verder langs het Friesche Veen te volgen. Inderdaad was het op een aantal plekken behoorlijk modderig, maar met goed schoeisel was dit geen probleem en het was zeker de moeite waard om dit te doen. We passeerden een vogelkijkhut waar we over het meer konden uitkijken om zo de vogels te spotten zonder dat ze ons zagen. Het was genieten om al die vogel geluiden te horen.

Na dit uitstapje naar de vogelkijkhut vervolgden we het modderige pad totdat we aan het einde van het Friesche Veen op een beter pad kwamen. Daarna liepen we een heel stuk door de polder, het Oude Aa gebied, dat weer teruggegeven is aan de natuur. Onderweg passeerden we een bankje in de volle zon, waar we even snel een broodje gegeten hebben voordat er een hagelbui overkwam.

Na de eerste lunchpauze vervolgden we onze weg door dit open gebied totdat we de bossen van het landgoed Vosbergen bij Eelde bereikten. We kwamen langs de statige villa Vosbergen en vervolgden onze weg richting het Noord Willemskanaal. Langs het kanaal vonden we een bankje op een beschut plekje in de zon, een heerlijke plek voor onze tweede lunchpauze.

Met nieuwe energie vervolgden we onze weg. We liepen langs de rand van Glimmen op langs mooie huizen en door enkele landerijen. Aan het einde van Glimmen moesten we nog een paar kilometer over een fietspad langs drukkere wegen lopen. Daarna gingen we langs een rustigere weg langs de golfbaan op. Vervolgens kwamen we door het Noordlaarderbosch en passeerden we het Nivon huis.

Even voor Midlaren kwamen we in de buurt van het enige hunebed in de provincie Groningen. Wij hebben deze links laten liggen, want we hadden deze al gezien tijdens onze tocht over het Pieterpad. Net voordat we het eindpunt in Midlaren bereikten kwamen we langs twee hunebedden die midden tussen twee huizen in lagen. Nadat we het eindpunt van de etappe bereikt hadden was het nog ongeveer één kilometer lopen tot onze bungalow. Gijs heeft daarna met de fiets nog de auto opgehaald en dat bleek nog een pittige tocht te zijn recht tegen een stevige wind in.

vorigevolgende