Elp – Hooghalen (16,5 km)

vorigevolgende

Vrijdag 6 november 2020: Elp – Hooghalen (16,5 km)

We wilden op deze prachtige novemberdag nog even genieten van de laatste herfstkleuren. Daarom kozen we voor deze dag deze etappe uit. Het ging veelal door het bos. We vertrokken al vroeg in de ochtend van huis en reden met de auto naar het eindpunt van deze etappe in Hooghalen. We hebben de auto daar aan de rand van het dorp geparkeerd. Voordat we verder gingen hebben we daar op een picknickbank eerst heerlijk in de zon koffie gedronken.

Nadat we helemaal wakker waren fietsten we eerst naar Elp. We hebben daar onze fietsen vastgeketend aan een lantaarnpaal. Onze wandeletappe begon in het esdorp Elp. Vanuit Elp liepen we door enkele akkers richting het bos. Daar konden we genieten van de laatste herfstkleuren. Met de lage zon erbij was dit een prachtig gezicht.

In het bos liep de route even anders dan in het boekje. De vernieuwde route loopt eerst richting het Elpenmeer en dan er omheen. Dan kom je bij het Staatsbosbeheer gebouw weer op de oorspronkelijke route. We hadden vanaf het pad steeds een mooi uitzicht over het gebied rondom het Elpenmeer. Het meer zelf was niet al te groot. Wellicht was het grondwaterpeil nog steeds niet op het goede peil vanwege de droogte in de afgelopen jaren.

Nadat we het staatsbosbeheergebouw gepasseerd hadden ging het Drenthepad weer een stuk door het bos. We hadden inmiddels trek gekregen. We hoopten daarom op een mooi zitplekje langs het pad bij het Blanke Veen en Witte Veen. Ook ditmaal lachte het geluk ons toe. Er was hier inderdaad een bankje en deze was ook nog eens vrij ondanks het feit dat hier aardig wat wandelaars rondliepen. Het was een heerlijk plekje in de zon en prachtig uitzicht op de omgeving kortom een ideaal plekje voor de lunchstop.

Na deze pauze gingen we weer het bos in. Wat ons hier opviel waren de vele gekleurde lariksen. Een heel stukje verder bereikten we het voormalig kamp Westerbork. Dit hadden we eerder dit jaar ook al bezocht als onderdeel van hett Westerborkpad. Toch raakten we weer onder de indruk van de verschrikkingen van de Holocaust tijdens de tweede wereld oorlog.

Voorbij het kamp Westerbork maakte we een ommetje langs de radiotelescopen. Daarna liepen we over een educatief pad over de ruimte en met name de zon en de bijbehorende planeten die om de zon heel cirkelden. Het is toch wel heel bijzonder om te beseffen dat de aarde precies op de juiste afstand van de zon staat om zo leven mogelijk te maken. Verder beseften we nog eens goed hoe onmetelijk groot de ruimte is.

Het laatste gedeelte van de etappe ging over het traject van de voormalige spoorlijn naar Westerbork. Daar stonden allemaal herinneringspalen van alle transporten van Joden die vanuit Westerbork naar vernietigingskampen werden getransporteerd. Daarna was het niet ver meer naar het eindpunt van onze etappe in Hooghalen. Met de auto hebben we de fietsen opgehaald en daarna zijn we doorgereden naar huis.

vorigevolgende