Appelscha – Veenhuizen (16,5 km)

vorigevolgende

Dinsdag 30 maart 2021: Appelscha – Veenhuizen (16,5 km)

Het was schitterend voorjaarsweer, zonnig en ruim 20 graden. Dit was een prachtige gelegenheid om twee etappes van het Drenthepad te lopen. Dit was de eerste dag van twee etappes die we liepen. In de ochtend reden we eerst naar onze verblijfplaats in Veenhuizen, waar we de fiets van Gijs achterlieten. Daarna gingen we door naar de beginplaats van de etappe in Appelscha op een parkeerplaats bij het VVV kantoor aan de Boerestreek. Het was al lunchtijd dus besloten we om voordat we me met de etappe begonnen alvast wat te eten.

De eerste paar kilometers gingen door Appelscha. Vervolgens liepen we langs een vaart richting het Fochteloërveen. We genoten van het heerlijke weer en het eerste ontluikende lentegroen. In Ravenswoud kwamen we langs een historische ijzeren brug. Na Ravenswoud ging het Drenthepad verder via een fietspad. Er waren heel wat fietsers onderweg, waarvoor we regelmatig even aan de kant moesten.

Wat verderop volgde er gelukkig een stuk over zandpaden waar de fietsers niet kwamen. De natuur was hier behoorlijk ruig. We zagen onderweg ook enkele wilde paarden in de natuur rondlopen. Op een gegeven moment moesten we toch weer een stuk het behoorlijk drukke fietspad volgen.

Bij de ingang van het natuurreservaat het Fochteloërveen waren een paar mooie plassen. In het Fochteloërveen gingen we via prachtige wandelpaden het natuurgebied door. Dat was echt genieten. Het laatste stukje over deze paden was op enkele plaatsen behoorlijk nat en drassig. De planken waar het boekje over schreef hebben we niet gezien. De laatste kilometer door het veengebied ging weer over het fietspad.

Net toen we de bossen ingingen zagen we een mooie grote picknickbank voor onze tweede lunchpauze. Hierop volgde een lang kaarsrecht pad door de bossen via open gebied. Via een smal bruggetje staken we het Veenhuizerkanaal over. Na even over een fietspad langs een drukke weg gelopen te hebben gingen we via rustige asfalt weggetjes en onverharde wegen richting Veenhuizen.

In Veenhuizen passeerden we de gevangenis die nog in gebruik is. We passeerden ook oude gebouwen met welsprekende namen. Vanwege de corona maatregelen was het museum helaas gesloten. Ruim voor vijf uur in de middag kwamen we aan bij onze overnachtingsplaats Bitter en Zoet. Wij hadden een appartement geboekt in het voormalige hospitaal wat “Vertrouw op God” heette. Het was een zeer ruime hoge kamer met kookgelegenheid en eigen badkamer.

Nadat we ingecheckt waren is Gijs nog even teruggefietst naar Appelscha om de auto op te halen. In de avond hebben we zelf gekookt.

vorigevolgende