Leek – Paterswolde (18,5 km)

vorigevolgende

Donderdag 15 april 2021: Leek – Paterswolde (18,5 km)

Na een relaxdag op het bungalowpark hadden we weer zin om een stuk te lopen. Deze dag stond de etappe vanaf Leek tot Paterswolde in onze planning. Het was een mooie droge frisse wandeldag met zon en wolken en niet al te veel wind. We zijn vanaf Midlaren eerst naar Paterswolde gereden en hebben daar onze fietsen achtergelaten. Daarna zijn we doorgereden naar Leek waar we onze auto op een grote parkeerplaats vlakbij het centrum geparkeerd hebben.

Vanuit Leek liepen we meteen het landgoed Nienoord in. Dat was meteen een moois stuk van deze etappe. We zagen hier heel wat wandelaars. En de sportievelingen konden hier ook hun hart ophalen met tal van oefeningen en een parcours uitgezet voor een Coopertest. Via mooie paden maakten we een toer door het landgoed.

Nadat we het landgoed verlaten hadden ging het Drenthepad verder over een graspad langs het Leester Hoofddiep. Op een bankje in de zon en uit de wind hebben we onze eerste lunchpauze gehouden. Even verder kwamen we over een camping, waar ze nog druk bezig waren om de camping verder uit te breiden. Bij de ingang van de camping hadden we een mooi uitzicht over het Leekstermeer.

Hierna liepen we een eind over een betonnen fietspad. Het was hier een echt water landschap met plassen en natte weilanden met tal van krijsende vogels. Verderop werd het meer een polderlandschap met weilanden. Over een lange rustige verharde weg bereikten we het dorpje Roderwolde. Het lokale kerkje was open. Daar zijn we binnengeweest. Dit kerkje lag langs één van de Nederlandse pelgrimsroutes en had een toepasselijke naam, namelijk de Sint Jacobuskerk.

Vanuit Roderwolde liepen we het uitgestrekte natuurgebied de Onlanden in. Het was een nat woest weidegebied met meertjes. Er waren hier heel veel watervogels te zien. Het werd langs de kant van de wegen en paden wel de kraamkamer van moeder natuur genoemd. We liepen hier voor het grootste deel over fietspaden waar toch wel heel wat fietsers passeerden.

Net voor Eelderwolde, een buitenwijk van Groningen bogen we af in zuidelijke richting langs een vaart op en nog steeds aan de rand van het natuurgebied de Onlanden. De laatste paar kilometers tot Paterswolde ging langs een weg op met wel aardig wat verkeer. In Paterswolde aangekomen zijn we met onze fietsen teruggefietst naar onze auto in Leek en vandaar zijn we weer naar ons huisje in Midlaren gereden.

vorigevolgende