Appelscha – Diever (21,5 km)

vorigevolgende

Vrijdag 2 oktober 2020: Appelscha – Diever (21,5 km)

Het was nog maar een paar dagen geleden dat we een etappe van het Drenthepad gelopen hadden. Maar tussen alle wisselvalligheid was er toch ineens weer een schitterende dag om te wandelen, veel zon en 18 graden. Dus reden we in de ochtend weer naar Drenthe. Deze keer parkeerden we de auto in Diever en fietsten we vanaf Diever naar Appelscha, zo’n 14 km fietsen. We hebben de fietsen aan een hek bij het VVV kantoor vastgezet.

We waren hier slechts honderd meter van het Drenthepad. Het Drenthepad ging meteen het bos in. We moesten hier over een heel aantal kleine heuveltjes. Ook kwamen we meteen weer heel veel mooie paddenstoelen tegen. De laagstaande oktoberzon scheen prachtig door het bladerdek heen. Kortom het was meteen weer genieten. De eerste kilometers gingen over bochtige zanderige paden door het bos.

Op een gegeven moment werd het terrein open en bereikten we het Aekingerzand. Dit was een schitterend natuurgebied om door te lopen. Eerst liepen we door een heidegebied met talkrijke kleine heuveltjes. Wat verder kwamen we in een veel zanderiger gebied. Soms moesten we echt ploeteren door het zand heen. In het midden van dit gebied stond een bankje. Dat was een fraaie plek voor onze eerste lunchpauze.

Na deze pauze ploeterden we verder door het zand over nog een heel aantal kleine heuveltjes. Een stukje verder kwamen we ineens in een veel vlakker maar nog steeds open gebied. We liepen hier een tijdje precies op de grens van Friesland en Drenthe. Een grenspaal maakte ons hierop attent. We gingen hier een wat meer bebost gebied in. We kwamen langs een kleine kudde schapen die zich vlak langs het pad onder de bomen genesteld hadden.

Wat verder kwamen we opnieuw door een open natuurgebied. Deze keer was het vooral veel gras. Bij een plas hebben we onze tweede lunchpauze gehouden. Ook hier stond een bankje op een mooi plekje. Na deze tweede pauze gingen we al snel dichter bos is. Gelukkig was het door de zon niet al te troosteloos in dit bos. We liepen door het bos om het kleine plaatsje Oude Willem heen. Onderweg was er nog een open stukje met een plas in het midden. Daarna volgde opnieuw bos.

Nadat we ten zuidoosten van Oude Willem een weg overstaken, waren we al snel in een nieuw mooi open gebiedje met heide, Hoekenbrink. Wij liepen er via een flinke zandheuvel in. We liepen er min of meer omheen. Aan de zuidkant van dit gebied gingen we opnieuw het bos in totdat we vrij dicht bij Diever waren. Eerst was het vlak. Op het laatste gedeelte waren er nog enkele zandheuveltjes.

Toen we het bos uitkwamen waren we al snel bij een hunebed. Daar hebben we nog even gezeten voordat we aan de laatste paar kilometer begonnen. We kwamen Diever via rustige wegen binnen. We liepen om de kerk heen naar de Brink, het eindpunt van deze etappe. De auto stond honderd meter verderop geparkeerd. We zijn vanaf Diever eerst naar Appelscha gereden om onze fietsen op te halen en daarna zijn we naar huis gereden. We hadden deze dag echt genoten van een schitterende wandeltocht door de natuur.

vorigevolgende