Exloo – Emmen (20 km)

vorigevolgende

Dinsdag 2 maart 2021: Exloo – Emmen (20 km)

Op een mooie voorjaarsachtige dag hebben we de volgende etappe van het Drenthepad gelopen. We zijn eerst met de auto naar Emmen gereden. We hebben de auto op de parkeerplaats achter het station geparkeerd. Met de fietsen zijn we over een mooie fietsroute naar Exloo gereden. Het was nog koud en mistig tijdens deze fietstocht. Onderweg kwamen we al langs een paar hunebedden. In Exloo hebben we de fietsen zoals gebruikelijk vastgemaakt aan een lantaarnpaal.

Net toen we met deze prachtige wandeletappe begonnen kwam de zon flink door en werd het heerlijk wandelweer. Al snel verlieten we Exloo en kwamen we op onverharde paden. Even verder kwamen we in het mooie heidegebied Molenveld. Aan het begin van dit gebied stond een mooi bankje in de zon bij een vennetje. Dat was een perfecte plek voor onze eerste lunchpauze.

Na de lunch maakten we eerste een mooi ommetje door het heidegebied. Even verder kwamen we door het Odoornerzand. Dit was een mooie afwisseling van bos en heideveldjes. Ook waren er mooie jeneverbesstruiken te bewonderen. Via een afwisseling van open veld, stukjes bos en enkele vennen liepen we verder richting Valthe. Veelal waren de open velden verwilderde grasgebieden.

We kwamen door de buitengebieden van het dorp Valthe. Daarna gingen we al weer snel de natuurgebieden in, het Valtherbos. Aan het begin van het bos passeerden we een hunebed aan de rand van een klein heideveldje. Dat was een mooie plek voor onze tweede lunchpauze.

De rest van de etappe was helemaal door het bos. Kort na de lunchpauze kwamen we langs een onderduikershol met een gedenkteken. Hierin hadden zich tijdens de tweede wereldoorlog een groep Joden zich schuilgehouden. Daarna liepen we een heel aantal kilometers door het bos over een afwisseling van rechte en kronkelpaden.

Bij Emmen maakte het Drenthepad een bocht om de stad heen, zodat we in het bos over onverharde paden konden blijven lopen totdat we vlakbij het station waren. Vanaf het station zijn we met de auto eerste naar Exloo gereden om daar onze fietsen op te halen. Op onze weg naar huis konden we nog nagenieten van een mooie wandeletappe.

vorigevolgende