Gasselte – Exloo (20,5 km)

vorigevolgende

Vrijdag 9 oktober 2020: Gasselte – Exloo (20,5 km)

Tijdens een zeer wisselvallige periode was dit een aardige dag om weer een etappe van het Drenthepad te doen. Deze etappe hebben wij omgedoopt tot de zeven hunebedden tocht. Daarnaast kwamen we ook nog eens door een prachtige natuurgebied, het Drouwenerzand. Kortom opnieuw een mooie etappe langs het Drenthepad.

In de ochtend zijn we eerste met de auto naar ons eindpunt in Exloo gereden. Daar hebben we de auto in het centrum geparkeerd. Vanuit Exloo zijn we met de fietsen naar het beginpunt in Gasselte gereden. Dat was zo’n 13 kilometer fietsen. Zoals zo vaak konden we ook nu onze fietsen weer vastmaken aan een lantaarnpaal.

Al snel verlieten we Gasselte. We liepen meteen naar het mooiste gedeelte van onze etappe, het Drouwenerzand. Ook vandaag zagen we weer heel veel prachtige paddenstoelen langs onze weg. Aan het begin van het natuurgebied kwamen we langs een vennetje met een prachtige spiegeling van de lucht in het water. We passeerden daarna een kleine schaapskudde in een ruig veld.

Via een hek kwamen we in het hart van het natuurgebied het Drouwenerzand. Dit gebied was bezaaid met kleine heuveltjes begroeit met heide en jeneverbesstruiken. Het stuifzandgebied was maar heel klein. We liepen over een prachtig zanderig pad. Ongeveer halverwege kwamen we langs een bankje in de luwte met een mooi uitzicht over de heide. Daar hebben we gerust voor onze eerste lunchpauze.

Na onze lunchpauze liepen we nog een stukje door dit heidegebied. We kwamen al weer snel in het bos en wat verder gingen we door de landerijen richting Borger. Een paar kilometer voor Borger kwamen we langs enkele grafheuvels gevolgd door een heel aantal hunebedden. Een groepje van drie hunebedden lag precies langs het Drenthepad. Een paar honderd meter buiten het Drenthepad waren nog eens twee hunebedden, die wij niet wilden missen. Vooral het ene hunebed lag heel mooi onder de bomen in de zon. En het andere hunebed bleek de kleinste van heel Drenthe te zijn.

We vervolgden onze weg naar Borger. We passeerden het museum het Hunebedhuis en niet veel verder kwamen we langs één van de grootste hunebedden van Drenthe. Het was hier behoorlijk druk met mensen. Het kostte ons daarom wat moeite om deze zonder mensen op de foto te krijgen. Vervolgens kwamen we in Borger door enkele mooie oude straatjes. Nadat we even langs een wat drukkere weg gelopen hadden kwamen we door een park dat aan de buitenkant van Borger lag. Daar hebben we nog even gerust voor onze tweede lunchpauze.

Na deze pauze kwamen we al snel in een uitgestrekt bosgebied, het Buinerveld en Boswachterij Exloo. Als afwisseling hadden we zo af en toe een klein heideveldje. Ook liepen we een tijdje langs de bosrand met uitzicht over de velden. In het laatste gedeelte van de etappe werden we nog overvallen door een buitje. Met de regenkleding aan passeerden we het laatste hunebed van deze tocht.

Even voor ons eindpunt in Exloo werd het weer droog. We kwamen hier langs een monument ter nagedachtenis aan de bemanning van een neergeschoten vliegtuig tijdens de tweede wereldoorlog. Vanaf dit punt was het niet ver meer naar ons eindpunt. Met de auto hebben we de fietsen weer opgehaald en zijn we daarna naar huis gereden nog nagenietend van een prachtige wandeltocht.

vorigevolgende