Zwolle – Kampen (19,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 16 september 2017: Zwolle – Kampen (19,5 km)

Na enkele maanden was het weer eens tijd om de volgende etappe te lopen van het Hanzestedenpad. We hebben deze etappe gezamenlijk met Maarten en Marga gelopen. We wilden de auto bij voorkeur niet bij het station van Zwolle parkeren. Daarom hebben we hebben de auto in de wijk Spoolde geparkeerd. Dat was een prima plek. We zijn eerst naar Kampen gelopen. Daarna met de trein naar Zwolle en dan het laatste stukje van het station naar de auto. Het was een voor de tijd erg koude dag (12-13 graden) met in de loop van de wandeling af en toe wat lichte regen en aan het einde van de dag nog even wat zon.

Nadat we de auto geparkeerd hadden zijn we rond tien uur begonnen met de etappe. We staken eerst het Zwolle – IJsselkanaal over. Daarna liepen we richting de IJssel. Daar was de route onlangs veranderd en daardoor aanzienlijk mooier geworden. Tot voor kort moest je steeds het fietspad volgen. Nu ging de route via het nieuwe laarzenpad door de heringerichte Vreugderijkerwaard vlak langs de IJssel. Het was op sommige plaatsen behoorlijk drassig, maar op de meeste plaatsen was het een heerlijk graspad om op te lopen. Op een gegeven moment kwamen we over een hele nieuwe brug en wat verder kwamen we weer op het fietspad van de oorspronkelijk route. Dit is een mooie verbetering.

Vanaf dit punt liepen we een hele tijd over het fietspad boven op de dijk. We hadden hier een mooi uitzicht over de IJssel. Bij de pont Veecaten kwamen we een grote groep over het algemeen grijze mannen tegen. Die hadden een bijzondere hobby. Ze reden allemaal op een brommer uit de tijd van hun jeugd (Kreidler, Puch, Zundap, etc). Na dit punt begon het iets meer te regenen, dus hebben we onze regenpakken maar aangetrokken. We kwamen langs een aantal schitterend gerenoveerde boerderijen. We dachten nog terug aan onze vakanties in Frankrijk en beseften nog eens goed hoe rijk en netjes Nederland georganiseerd is.

Inmiddels waren we toe aan de lunch. Toen we in Wilsum aankwamen zijn we het dorp doorgelopen. Bij de hervormde kerk waren enkele bankjes waar we konden zitten en gelukkig was het weer bijna droog. Na de lunchpauze zijn we weer naar de IJssel gelopen. Daar konden een aantal van ons de verleiding absoluut niet weerstaan de historische bel voor de voormalige pont flink te luiden. Kort daarna passeerden we een mooi aanlokkelijk strandje langs de IJssel, maar helaas we hadden onze zwemkleding niet bij ons.

We liepen daarna een stuk over een graspad door de uiterwaarden langs de IJssel. Na een tijdje moesten we weer terug naar het fietspad. Een stukje verder konden we weer een graspad over de dijk nemen alhoewel het leek dat de officiële route over het nabijgelegen fietspad ging. We konden dit graspad blijven volgen totdat we onder de brug van een drukke weg waren doorgelopen. Iets verder zagen we allemaal waarschuwingslichten. We vroegen ons af wat hier aan de hand was. Bij het passeren van deze plek kwamen we er achter dat Nederland zich goed voorbereid om mogelijke dijkdoorbraken te voorkomen. Er was namelijk een oefening gaande hoe je een zwakke dijk die dreigde te bezwijken extra moest stutten.

Daarna was het niet ver meer naar het station. We hadden een mooi uitzicht over het oude gedeelte van Kampen aan de overzijde van de rivier. We moesten bij het station zo’n tien minuten wachten totdat de trein ging. Daarna waren we al snel weer in Zwolle. Van de zuidzijde van hat station zijn we weer naar het Hanzestedenpad gelopen. Nadat we onder de ringweg door waren volgde er een mooie route door het Spoolderbos met mooie plassen en soms fraai gevormde bomen. En dit werd nog extra opgesierd door de zon die er af en toe even doorkwam.

Bij het restaurant het Engelsche werk was het behoorlijk druk. Wij weerstonden de verleiding van een appelgebak door toch maar meteen door te lopen. Kort daarna kwamen nog over een paar mooie bruggen bij de sluizen van de Willemsvaart. Hierna was het niet meer lang lopen naar de auto. Dat betekende het einde van een mooie wandeltocht ondanks het niet al te fraaie weer.

vorigevolgende