Wijhe – Zwolle Zuid (18,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 29 september 2018: Wijhe – Zwolle Zuid (18,5 km)

Op een heerlijke herfstdag, zonnig, zo’n 15 graden en bijna windstil weer hebben we deze etappe gelopen samen met Maarten en Marga. We vertrokken om 9:00 van ons huis en zijn met de auto naar Zwolle gereden en hebben deze aan de Rommestraat geparkeerd. Daar hebben we de bus genomen naar het station van Zwolle en dan de trein naar Wijhe. Om half elf waren we klaar voor vertrek. Het was vanaf het station nog anderhalve kilometer lopen naar het Hanzestedenpad in Wijhe zuid.

We liepen eerst even langs de zuidelijke rondweg om die dan over te steken en naar de rivier de IJssel te lopen. We liepen hier heel mooi over een graspad tot bij de staplaats voor campers. Er stond hier een bankje heerlijk in de zon met uitzicht over de IJssel. Gijs had koffie en appelkruimkoeken meegenomen. Dit was daarom een prachtige plek om even te stoppen. Daarna ging het weer even langs de IJssel op tot de pont, nu over een smal verhard pad. Daar gingen we weer terug naar het dorp.

Net voor de provinciale weg bogen we af naar het noorden en daarna al weer snel af van de drukke weg richting de rivier, opnieuw over een mooi graspad. Dit graspad hebben we een stukje gevolgd totdat we bij een plas kwamen. Hier gingen we weer terug naar de provinciale weg. Daar gingen we weer in noordelijk richting en hebben we enkele kilometers over een smal betonnen fietspaadje gelopen. Op een gegeven moment boog het fietspad weer af richting rivier en werd het gelukkig stiller en ook mooier om te lopen.

Een paar kilometer verder passeerden we het gehucht Herxen. Hier stond een mooie picknickbank in de volle zon, een heerlijk plekje voor onze lunch. Er waren hier vlakbij de dijk grote zakken goudrenetten en stoofperen te koop, maar de vrouwen onder ons konden zich bedwingen, want dat was toch wel wat veel extra gewicht in de rugzak. Na de lunch vervolgden we onze weg. Na even een hele scherpe bocht en nog een stukje lopen bereikten we hat mooiste deel van onze etappe, het natuurreservaat Tichelgaten.

Eerst liepen we even over een smal paadje door en langs het bos. Daarna volgde er een iets breder pad langs de plassen op. Wat waren hier prachtige plekjes met uitzicht over de plassen en de aanwezige vogels. Dat was echt genieten. Nadat we dit natuurreservaat weer verlaten hadden waren we snel in het dorpje Windesheim.

We passeerden eerst het huis Windesheim, een mooie 17e eeuwse havezate. Hier hebben we nog even gezeten op een picknickbank bij een weide met een bijzonder schapensoort. Ook in het centrum van het dorp stonden zeer karakteristiek oude panden met mooie gevels. Aan het einde van Windesheim kwamen we langs een zeer bijzondere winkel die onze aandacht trok. Ze verkochten buitenkooktoestellen die op hout werkten. Het was een soort hout kacheltje waar je kookpannen op kon zetten. Ook waren er Oost Europese/Scandinavische driepoters waar je een pot aan kon hangen en hout onder kon stoken. Het werd ons zeer enthousiast verteld hoe het allemaal werkte.

Na deze excursie hervatten we onze wandeling en begonnen we aan het laatste stuk van de etappe. Eerst gingen we nog even langs een vrij drukke weg op. Daarna liepen een stukje over een betonnen fietspad totdat we bij kanaal kwamen. Daar gingen we een grasdijk op die we over een afstand van enkele kilometers volgden. Het was hier echt Hollands polderlandschap met wijde uitzichten. We kwamen langs een groep schapen die nog wat speciale aandacht kregen.

Even voor Zwolle verlieten we deze grasdijk weer en vervolgden we onze weg over een klein asfaltweggetje tot vlakbij Zwolle. Hier liepen we nog ruim een kilometer door een parkachtig bos totdat we bij verpleeghuis Zandhove het eindpunt van onze etappe bereikten. Vanaf hier was het nog een paar honderd meter lopen naar de auto en betekende dit het einde van een prachtige wandeldag over een mooie wandelroute.

vorigevolgende