Gorssel – Deventer (15,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 13 januari 2018: Gorssel – Deventer (15,5 km)

Dit was de eerste wandeling over een lange afstand pad in 2018. We hadden er weer zin in. Met de oliebollen en appelflappen nog in onze benen was het goed om rustig te starten, een niet al te lange etappe van 15 km. Maarten, Marga en Dianne hebben deze etappe met ons meegelopen. Het was een grijze, maar gelukkig droge dag en niet veel wind, al met al een prima wandeldag voor januari. Aangezien de IJssel erg hoog stond en de uiterwaarden geheel gevuld waren met water, was deze etappe uit de bus gekomen. Het was een mooie route en daarbij liepen we ook nog een heel stuk over de winterdijk van de IJssel, zodat we mooi uitzicht hadden over het hoge water.

We zijn vanaf ons huis eerst met de auto naar Gorssel gereden. Daar hebben we onze auto bij de kerk geparkeerd. Iets voor 10 uur begonnen we met de wandeling.
Eerst moesten we nog enkele honderden meters lopen naar de route bij de begraafplaats. Vanaf dit punt kwamen we bijna meteen op een zandpad terecht. We liepen eerst een stukje langs de bosrand en daarna kwamen we al snel in het bos met een aantal schitterende huizen. De vrouwen hadden er meteen goed de pas in, wat tot gevolg had dat de mannelijke wandelaars met verbazing moesten constateren dat ze een opeens een stukje achter raakten.

Bij het spoor aangekomen bogen we naar het noordwesten af, opnieuw langs een aantal fraaie huizen in het buurtschap Joppe. Af en toe volgde er even een wat opener gedeelte. We passeerden een zeer fraaie dikke knoestige stam die we nog even op de foto hebben gezet. Net voor Epse gingen we zigzaggend door het bos. Het was hier goed aangegeven met geel rood. Onze lunch aten we al wandelend op, want een mooi zitplekje was er helaas niet.

Aan de noordoost kant van Epse kwamen we in open gebied. We liepen hier over een mooi stil voetpad naar het westen richting de IJssel. We moesten de drukke N348 oversteken. Daarna werd het snel weer stil langs de wandelroute. Op een gegeven moment kwamen we dicht bij de IJssel, waar we meteen een fraai uitzicht hadden over het hoge water. De onverharde weg net zuidelijk van de A1 was gelukkig nog begaanbaar. Op het laagste punt stond het water aan de rand van het pad.

Nadat we onder de A1 doorgegaan waren hebben we de alternatieve route langs de IJssel genomen over de rug van de dijk, zoals die beschreven stond op het wandelnet. We hadden hier steeds uitzicht op het hoge water. We konden de oever van de IJssel volgen tot vlakbij Deventer. Daar gingen we de stad in. Op de markt aangekomen werd de creativiteit van de vrouwen aangewakkerd. Maar even later zaten we toch op een verwarmd terras om zo de wandeling gezellig af te sluiten. Vanaf dit punt was het niet ver meer naar het station. Daar hebben we de bus naar Gorssel genomen, waar onze auto geparkeerd stond. We waren allemaal blij dat we weer eens heerlijk konden wandelen en het er deze dag van genomen hadden.

vorigevolgende