Doesburg – Brummen (19 km)

volgende

Zaterdag 7 april 2018: Brummen – Doesburg (19 km)

Op de eerste zomerse vrij zonnige lentedag van dit jaar (22 graden) was het een uitgelezen mogelijkheid om deze etappe te lopen. We genoten er volop van dat de winter die lang was doorgegaan nu echt achter de rug was. Om kwart voor tien begonnen we vanaf station Brummen met deze etappe van 19 km. We hebben deze etappe samen met Maarten en Marga gelopen. Na zo’n 500 meter bereikten we weer het Hanzestedenpad.

Het ging eerst nog een kort stukje langs een asfaltweg, waarna we verder liepen over een onverharde weg langs oude bomenrijen. Er zat hier heel veel oude klimop op de bomen, wat ze zichtbaar geen goed deden. Het was hier voornamelijk open landerijen met af en toe een klein stukje bos. De vogels kwetterden op los. Het was echt genieten. Het was eerst nog fris, maar het werd al snel warmer. Anja was zoals gewoonlijk de eerst die de jas uittrok.

Na enkele kilometers lopen kwamen langs een bosrand op een heel mooi plekje met een mooi stroompje met een paar stroomversnellingen. Hierop volgde een stukje bos. Toen we het bos uitkwamen moesten we even naar links en direct weer naar rechts om er zo voor te zorgen dat we niet over het asfalt behoefden te lopen. Het was de bedoeling dat je na 350 meter bij een wit hek weer naar de asfaltweg door zou steken. Wij hebben dat even gemist en kwamen zo na een klein ommetje in de achtertuin van een lokale bewoner. We mochten er gelukkig door en een kleine jongen leidde ons weer terug naar de route, wat volgens Marga zeker een beloning waard was.

Vanaf hier liepen we over een asfaltweg naar Dieren. We staken het spoor over en zagen even verder voor de eerste keer de IJssel in volle glorie. We besloten even een stukje onderlangs de dijk door het gras te lopen. Een stukje verder moesten we toch weer door de straatjes van Dieren lopen. Een paar honderd meter voor de pont bereikten we een prachtig plekje met mooi uitzicht over de IJssel en een vrij bankje. Dat was een uitgelezen plek voor onze lunch.

Na onze lunch zijn we doorgelopen naar de pont. De pont wilde bijna vertrekken maar zag ons en enkele anderen nog net aankomen, zodat we meteen de pont op konden. Na een kort oversteek ging de wandeling verder door de Achterhoek.
We liepen over de dijk langs het Zwarte Schaar, een uitloper van de IJssel. Het was een druk fietspad met heel veel fietsers die ook van het voorjaar wilden genieten.
We passeerden eerst een paar kleinere campings en daarna een hele grote. Daar vonden we een bankje voor onze tweede rustpauze en tweede deel van onze lunch.

Het ging hierna weer verder over de dijk, eerst nog een stukje fietspad en daarna konden we gelukkig de weg vervolgen over een grasdijk totdat we Doesburg bereikten. Niet veel verder kwamen we via een mooi wandelpad in het centrum van Doesburg, een prachtig oud stadje. We deden het hier rustig aan en keken volop om ons heen. Even verder bereikten we de kade langs de IJssel. Nadat we eerst een stukje langs de kade gelopen hadden bereikten we een prachtig zigzaggend onverhard pad over de stadswallen. Uiteindelijk kwamen bij het eindpunt van het Hanzestedenpad vlakbij een bushalte.

Na even wachten kwam de bus. Er was maar plaats voor 5 personen, ons vieren en nog een andere persoon. Verderop stonden er ook nog mensen bij een bushalte, maar die konden niet meer mee omdat er niemand mocht staan in het busje. In Dieren moesten we overstappen op de trein. Dat sloot bijzonder slecht op elkaar aan want de vertrektijd van de trein was gelijk aan de aankomsttijd van de bus. Dus hebben gedurende dit half uurtje wachttijd maar koffie gedronken. En dat was geen straf met dit mooie weer. Daarna was het nog maar een paar minuten terug naar Brummen waar onze auto geparkeerd stond. Dit was dan weer het einde van een prachtige wandeltocht en wandeldag.

volgende