Zutphen – Deventer (17 km)

vorigevolgende

Zaterdag 28 januari 2017: Zutphen – Deventer (17 km)

Op deze mooie zaterdag in januari hebben we de dagwandelingen weer opgepakt. We zijn begonnen met een niet al te lange etappe. Deze eerste etappe van het Hanzestedenpad hebben we samen met Maarten en Marga gelopen. We zijn om 9:00 uur in de ochtend van ons thuis vertrokken naar Deventer. We hebben de auto op de Worp gratis geparkeerd. Vanwege de toch wel frisse zuidenwind besloten we de etappe vanaf Zutphen naar Deventer te lopen, zodat we de wind de hele dag ini onze rug hadden. We hebben bij de parkeerplaats de voetgangerspont over de IJssel naar het centrum genomen en zijn doorgelopen naar het station. We moesten we zo’n 20 minuten wachten totdat de trein kwam. Na een korte treinrit naar Zutphen hebben we eerst koffie gedronken voordat we met de etappe begonnen.

Na een kleine kilometer lopen vanaf het station bereikten we het Hanzestedenpad aan de overkant van de IJssel. We liepen al snel Zutphen uit. Eerst ging het nog langs een verharde weg. Daarna volgde er ook stukken over een grasdijk. Her en der waren er nog wat sneeuwresten van de afgelopen vorstperiode, maar tijdens de dag werd het steeds minder. De temperatuur liep op naar een graad of 8 en de zon kwam regelmatig door. We vonden de IJssel een schilderachtige rivier om langs te lopen, ook al was het op dit moment echt winter in de natuur.

Alhoewel dit niet het Trekvogelpad was, toch werden we steeds verrast met krijsende vogels, die we regelmatig in grote groepen zagen. Er was aanvankelijk geen plek om rustig te kunnen zitten. Daarom besloten we na een aantal kilometers lopen onze lunch gewoon tijdens het wandelen te nuttigen. Toen we die net op hadden kwamen we toch langs een goede rustplaats. Maar nu was het te laat en zijn we maar gewoon doorgelopen. Na een kilometer of zeven lopen kwamen we langs het slot Nijenbeek. We werden teleurgesteld, want het was niet veel meer dan een ruïne.

Vanaf dit punt werd de lenigheid van ons toch wel regelmatig getest vanwege de vele overstapjes. Deze oefening was toch wel goed voor onze stramme spieren. Inmiddels zagen we in de verte de A1. We passeerden nog enkele mooie plassen, die nog geheel bedekt waren met ijs. We kwamen heel wat wandelaars tegen. Nadat we onder de A1 door waren gelopen was het nog enkele kilometers naar de auto. Kort voor het einde kwamen we langs de Bolwerksmolen, wat nog een mooi plaatje opleverde. Daarna waren we snel bij de auto, het eindpunt van onze eerste etappe langs het Hanzestedenpad. Rond 4 uur in de middag waren we weer thuis.

vorigevolgende