Lexmond – Leerdam (22,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 8 april 2017: Lexmond – Leerdam (22,5 km)

Het was inmiddels weer bloesemtijd, dit jaar heel erg vroeg vanwege een zachte maart. Dus besloten we om op deze dag de laatste etappe van het Grote Rivierenpad te lopen. Alhoewel er op deze etappe minder bloesem was als tussen Leerdam en Tiel, toch waren ook hier een aantal mooie boomgaarden en was er veel bloesem langs de weg. Wij hebben deze etappe samen met Maarten en Marga gelopen. Het was een prima wandeldag, in de ochtend was het nog bewolkt, maar in de middag werd het echt zonnig en ruim 15 graden. Kortom een uitstekende keuze om op deze dag de laatste etappe van het Grote Rivierenpad te lopen.

We zijn op deze ochtend al rond half negen vertrokken. We zijn eerst naar Leerdam gereden en hebben onze auto vlakbij de route, zo’n 500 meter vanaf het station in een woonwijk geparkeerd. Vandaar zijn we naar het station gelopen. We waren enkele minuten te vroeg, maar de belbus stond al klaar! Wij waren de enige passagiers. Er was geen incheckpunt voor onze OV passen, dus was de rit geheel en al gratis! Even over tien uur waren we in Lexmond. Vanaf de bushalte was het nog zo’n tien minuten lopen naar het Grote Rivierenpad. We liepen door het centrum langs de oude kerk en daarna de dijk op. Hier waren we op de route.

De eerste paar kilometers gingen over een rustige asfaltweg over de dijk. Er waren hier veel mooi bloeiende bomen en struiken te bewonderen. De rivier zelf was niet dichtbij. Na een paar kilometer gingen we de dijk af en liepen we op een fraai onverhard pad tussen wilgenbomen door. We moesten even een weg oversteken. Om dat te doen moesten we onze even door een haag heen wurmen. Daarna gingen we opnieuw op een onverhard pad verder om zo bij het Merwedekanaal aan te komen. Dat kanaal lag er mooi bij. We liepen er een stukje langs om het daarna over te steken en weer te verlaten. Via een voetgangersviaduct staken we de A27 over.

Na de passage van de A27 kwamen we door een heel fraai natuurgebied met veel fraaie knotwilgen. Sommige hadden lange takken terwijl anderen afgeknot waren. Vooral de spiegelingen die we soms in het water zagen waren erg fraai. Op een gegeven moment kwamen we op een punt waar er kijkgaten waren in een hekwerk om zo vogels te spotten. Deze plek viel ons enigszins tegen. Een stukje verder zagen we een bankje langs het water, een mooi plekje om onze lunch te nuttigen. Daar in de buurt zagen we een boomstam over het water heen. Alhoewel we uitgedaagd werden om hier over te steken, bedachten we ons toch maar, want het was nog niet zo warm en meer dan 10 km op natte voeten lopen was toch geen goed idee. Daarna verlieten we al snel dit natuurgebied. We moesten over een hek heen klimmen en daarna een stuk door een weiland lopen.

Vanaf dit punt werden de wegen en paden weer veelal verhard. Eerst liepen we een stuk over een fietspad langs water op, daarna werd het weer even een ruw onverhard pad. Een paar kilometer voor Schoonrewoerd zagen we een mooie plek om nog even te rusten aan het water. Anja wilde wel heel dicht bij het water uitrusten. Na de inwendige mens nog verder versterkt te hebben liepen we verder naar Schoonrewoerd. Daar vonden we een mooi zonnig terras om wat te nuttigen. Omdat dit de laatste etappe van het Grote Rivierenpad was hebben we dit gevierd met koffie en thee en appeltaart met slagroom. Door deze rustpauze was de stijfheid er bij een paar wandelaars toch wel even ingeschoten.

We verlieten Schoonrewoerd en liepen verder richting het Wiel van Bassa, een mooi meertje met fraaie oude bloeiende boomgaarden eromheen. Dit was echt een idyllisch stukje van de route. We genoten er echt van. Daarna liepen we een lang stuk langs de Culemborgse Vliet. Halverwege kwamen we een pontje tegen die jezelf kon bedienen door aan een touw te trekken. Alhoewel we niet naar de overkant hoefden, was er bij de meesten toch een behoeft om even heen en weer met het pontje te gaan. Daarna liepen we verder naar het Wiel, de volgende plas. Even verder bereikte we het Fort Diefdijk. Dat lag er zeer fraai bij. Daarna was het niet ver meer naar het eindpunt in Leerdam en konden we weer terugzien op een prachtige etappe.

vorigevolgende