Dodewaard – Lent (24 km)

vorigevolgende

Maandag 16 mei 2016: Dodewaard – Lent (24 km)

Op tweede pinksterdag besloten we de volgende etappe van het Grote Rivierenpad te lopen. Vandaag waren we met ons tweeën. Het was een heel koel pinksteren, slechts zo’n 12 graden, weinig zon en ook een bui. Maar het is wel de mooiste periode van het jaar om deze niet al te interessante etappe te lopen. De bladeren zijn nog heel fris groen en veel bloemen in de bermen en in de weiden.

We reden eerst met de auto naar Elst. Daar hebben we onze auto in de nieuwe P&R bij het station gratis geparkeerd. Dit was de beste plaats. De treinen vanaf het eindpunt in Lent naar Elst gingen elk kwartier, dus maakte het niet uit op welk tijdstip we bij het eindpunt aankwamen. We namen vanaf Elst de dieseltrein van Arriva naar Hemmen-Dodewaard. Daar zijn we iets voor 10 uur begonnen met de etappe.

In het begin liep de route langs het spoor op over een stil onverhard pad met vele fluitende vogels, een prachtig geluid. Op een gegeven moment verlieten we het spoor en liepen daarna richting Hemmen, een historisch dorpje met mooie oude gebouwen en een mooi park met een grote vijver en grachten. Daar maakte de route een flink ommetje om zo langs alle mooie plekken te komen. Dit vonden wij veruit het mooiste deel van de etappe en we hebben daar heel wat plaatjes geschoten. De restaurants waren hier helaas allemaal dicht, dus moesten we nog even geduld hebben voordat we koffie konden drinken.

Nadat we Hemmen verlieten waren we al snel in Zetten en gelukkig daar was een plekje waar we even lekker warm binnen konden zitten om een kop koffie te drinken. Na de koffie liepen we eerst nog een stukje door het dorp en daarna over een rustig weggetje. Bij punt 45 was een picknick bank op een redelijk beschutte plaats waar we het eerst deel van de lunch gegeten hadden. Daarna liepen over een minder interessant stuk, passeerden Herveld-Noord en Herveld-Zuid. Bij Herveld-Zuid passeerden we een oude molen en een museumboerderij.

Nadat we onder de A50 doorgelopen hadden kwamen we in het landgoed Loenen, waar we eindelijk weer een stuk over onverharde wegen konden lopen. Dat was best een aardig gebied. We kwamen hier vele mountainbikers tegen die meededen aan een orientatie wedstrijd. Nadat we dit landgoed uitwaren kregen we een flinke bui op ons dak, dus hebben we even onze regenkleding aangedaan. In Slijk-Ewijk was de bui weer voorbij en was er een mooi bankje waar we het tweede deel van onze lunch konden eten.

Na het eten liepen we naar de dijk langs de Waal, zodat het Grote Rivierenpad zijn naam weer eer aandeed. Gelukkig was er op dit deel niet veel verkeer. In het restaurant bij camping “de Grote Altena” hebben we theegedronken. We hadden hier een mooi uitzicht over de Waal. Bij Oosterhout verliet de route de Waaldijk weer. Het gedeelte langs het huis Oosterhout was een aardig stukje. Daarna bereikten we opnieuw de dijk. We hebben deze dijk gevolg tot net voorbij het voormalige fort. Daar was het eindpunt van de etappe. Vanaf dit punt was het nog een kleine kilometer lopen tot het station Lent. We kwamen precies op het tijdstip aan dat er een trein arriveerde richting Elst. Na enkele minuten in de trein waren we weer bij de auto.

dodewaard - lent (4)
dodewaard - lent (18)
dodewaard - lent (26)
dodewaard - lent (29)
dodewaard - lent (38)
dodewaard - lent (42)
dodewaard - lent (43)

vorigevolgende