Leerdam – Geldermalsen (21,5 km)

vorigevolgende

Maandag 27 april 2015: Leerdam – Geldermalsen (21,5 km) – Beoordeling: 9

We hebben weer een feestdag uitgekozen om een etappe van het Grote Rivierenpad te lopen. Nu was het Koningsdag 2015 en heel passend de route was uitbundig versierd met bloemen. We hadden vooraf al besloten om deze etappe tijdens de bloesemtijd in de Betuwe te lopen en dat bleek een uitstekende keuze te zijn. De peren- en kersenbomen waren in volle bloei en ook de eerste appelbomen begonnen te bloeien.

Deze etappe waren we met 5 personen. Deze keer liepen Dianne, Maarten en Marga met ons mee. Het weer viel erg mee. De afgelopen dagen was er slecht weer in het vooruitzicht gesteld met wolken, regen en kou, maar uiteindelijke was het vrij zonnig maar wel behoorlijk fris, 12 graden en een koude wind. Er waren heel veel anderen die hetzelfde idee hadden, want we zijn onderweg heel veel fietsers en wandelaars tegengekomen. We hebben er echt van genoten.

Om 8:45 uur vertrokken we met een volgeladen auto van ons huis richting Geldermalsen. We probeerden het centrum van Geldermalsen te vermijden vanwege de verwachte drukte op Koningsdag, maar ons navigatie systeem bracht ons toen wel in verwarring en stuurde ons een doodlopende weg in, dus moesten we weer een behoorlijk stukje terug. Daardoor misten we de geplande trein, maar wisten wel de volgende van een half uur later te halen. Dat gaf ons de tijd om in Tricht bij Geldermalsen, waar we onze auto geparkeerd hadden, naar een lokale optocht met muziek en versierde wagens te kijken. Ook waren we daarna ruim op tijd op het station om nog even een kop koffie te drinken. Daarna hebben we de trein naar Leerdam genomen en dat duurde maar 12 minuten.

Bij het station van Leerdam begon meteen onze etappe. Daar liepen we opnieuw meteen de feestelijkheden in. De route liep langs de kleedjesmarkt, zodat Anja toch aan haar trekken kon komen, alhoewel ze helaas vandaag niet haar slag kon slaan omdat we nog de hele etappe moesten lopen. Nadat we het centrum doorgelopen waren kwamen we bij de haven aan de Linge, wat er heel prachtig bijlag. Het pad liep nog even dwars over een terras, maar we lieten ons niet nu al verleiden.

Nadat we Leerdam uitgelopen waren liepen we over een grasdijkje met prachtige bloeiende koolzaad bermen en bloeiende bomen richting Asperen. Dit was wel het allermooiste stukje van de etappe. Het ging dus niet al te snel omdat de ene plek nog mooier was dan de andere plek om even ervan te genieten en om een foto te nemen. In het plaatsje Asperen waren de voortuinen versierd met allerlei voorwerpen en poppen in western stijl. We gingen over een brug het plaatsje uit en daar hadden we een schitterende terugblik. We liepen verder langs de Linge, passeerden het Fort Asperen wat duidelijk in renovatie was en dus niet toegankelijk.

Niet lang daarna bereikten we het volgende dorpje Acquoy. We liepen over een heel mooi weggetje door het dorp langs de Linge op. Vlakbij de kerk was er een bankje met een mooi uitzicht, waar we onze lunch genuttigd hadden. We liepen daarna verder door het dorpje en dan een stukje over een fietspad langs een wat drukkere weg. Het tempo ging nu wat omhoog, zodat we uiteindelijk toch nog redelijk op tijd bij het eindpunt waren. Na het dorpje Rhenoy verlieten we de drukke weg weer en liepen we verder over de Lingedijk. Ook daar waren weer vele mooie plekjes. Via het dorpje Rumpt bereikten we Beesd, een wat grotere plaats. We waren inmiddels op tweederde van onze etappe, dus tijd voor een kop thee of koffie en deze keer er appelgebak met slagroom erbij, omdat we natuurlijk de feestdag moesten vieren. We zaten tegenover de kerk in een prachtige beschutte en zonnige theetuin met een fraai uitzicht over de bloeiende boomgaarden.

Na deze rustpauze zijn we weer verdergegaan. We kwamen langs de Heerlijkheid Marienwaerdt, weer een mooi stukje van de etappe. Nadat we even bij een picknickbank gestopt hadden voor een versterking hebben we het laatste gedeelte naar Geldermalsen gelopen. Vandaar zijn we weer met de auto naar huis gereden.

leerdam geldermalsen (12)
leerdam geldermalsen (16)
leerdam geldermalsen (29)
leerdam geldermalsen (36)
leerdam geldermalsen (43)
leerdam geldermalsen (54)

vorigevolgende