Lent – Kranenburg (18 km)

vorigevolgende

Zaterdag 30 juli 2016: Lent – Kranenburg (18 km)

We hebben op deze zaterdag samen met Maarten en Marga een van de mooiste etappes van het Grote Rivierenpad gelopen. We besloten deze keer niet van west naar oost, maar van oost naar west te lopen en in Kranenburg te beginnen.
We zijn in de ochtend met de auto naar Lent gereden. We hebben daar de auto vlakbij het station kunnen parkeren. Vanaf dit punt zijn we eerst met de bus naar Nijmegen Centraal Station gereden en daarna hebben we de bus genomen die via Kranenburg naar Kleef en Emmerich reed.

Zo tegen kwart voor elf begonnen we met de etappe. Het was maar enkele tientallen meters van de bushalte. Toen we begonnen was het droog en bewolkt. Later kwam de zon nog even door. Tijdens het tweede deel van de etappe hebben we hele stukken in de regen gelopen. De temperatuur was prima, zo’n 22 graden. Het eerst deel van de etappe van Kranenburg naar Wyler was vlak en niet al te interessant. In Wyler kwamen de eerste heuveltjes. We zijn daar even in de kerk geweest. Het was een mooie kerk. Naast de kerk stond een gedenkteken voor veel slachtoffers uit de eerste en tweede wereldoorlog.

Na Wyler kregen we veel hogere heuvels. Het was een fraai stuk door weilanden, korenvelden en langs bosranden richting de Duivelsberg. Op een gegeven kwamen we over een pad dat bijna geheel overwoekerd was. Daar zaten heel wat brandnetels bij, wat dit stuk tot een extra uitdaging maakten voor degenen met een korte broek. Na de Duivelsberg kwam het meest heuvelachtige deel en ook mooiste deel van de etappe. Het ging hier sterk op en neer, soms met trappetjes omhoog of naar beneden. Vlakke stukken waren er hier niet echt. In het Filosofendal werd er heel wat gefilosofeerd.

Even verderop kwamen we dicht bij Beek. Hierin de heuvels passeerden we de fraaiste panden met schitterend aangelegde tuinen op de hellingen. Na Beek kwamen we er nog een aantal heuvels, maar ze werden wel minder stijl en minder hoog. Een paar kilometer voor Ubbergen begon het te regen, zodat we onze regenkleding moesten aantrekken. Bij Ubbergen verlieten we even de rustige wegen en moesten we een tijdje langs de oude Rijksstraatweg lopen. Op het punt waar we Ubbergen verlieten moest we weer een heel stuk omhoog lopen, maar het was niet al te stijl.

Na dat we deze heuvel overwonnen hadden liepen we Nijmegen binnen. Via een straat, parkje en oversteken van een drukke weg, kwamen we het oudste, Romeinse burcht, tegen. Het was een mooi stukje dat ons naar de waaloever bracht. Aan het einde van de route door de Romeinse burcht liepen we door “Pokemon city”, waar tientallen jongeren zaten, allemaal op jacht naar Pokemons. Op dit punt waren veel restaurants, maar we liepen door. Toen we de kade verliepen kwamen we weer in het centrum. We hebben nog even een bezoekje aan de Stevenskerk gebracht. Daar konden we ook een lekkere sterke bak koffie drinken.

Na de koffie ging de kerk dicht. We moesten opnieuw onze regenpakken aantrekken want het regende behoorlijk. We liepen eerst door de winkelstraten richting het station. Vanaf dat punt liepen we naar de Waal en konden we via een trap omhoog naar het spoorviaduct. Hierlangs kon je ook fietsen en wandelen. Als laatste hebben we nog een klein stukje langs de Waal te lopen. Bij een voormalig fort verlieten we de route en zijn we naar de auto gelopen. Dit was het einde van een prachtige wandeltocht.

lent - kranenburg (5)
lent - kranenburg (12)
lent - kranenburg (19)
lent - kranenburg (26)
lent - kranenburg (43)
lent - kranenburg (46)
lent - kranenburg (49)
lent - kranenburg (51)

vorigevolgende