Lekkerkerk – Nieuwerkerk aan de IJssel (15,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 17 december 2016: Lekkerkerk – Nieuwerkerk aan de IJssel (15,5 km)

Op een echte donkere dag voor kerstmis hebben we deze een na laatste etappe van het Grote Rivierenpad gelopen. Het was wel zacht en windstil dus prima wandelweer. Dit gedeelte was overgebleven van onze herfstvakantie een paar maanden geleden. We hadden destijds onze laatste wandeling sterk ingekort vanwege het weeralarm destijds.

Aangezien we ’s middags aan het einde van etappe nog even op bezoek wilde bij de zus van Gijs, die vlakbij het eindpunt van de etappe woonde, zijn we al vroeg vertrokken. We hadden onze auto vlakbij het station van Nieuwerkerk aan de IJssel geparkeerd. Vandaar zijn we met de trein, metro en bus naar het beginpunt van de etappe gereisd. Bij het metrostation Capelsebrug moesten we bijna een half uur op de bus wachten. Daar hebben we even een kop koffie gekocht aan een automaat in een klein supermarktje in het metrostation gebouw.

Bij de bushalte Lekkerkerk de Loet zijn we uitgestapt en waren we al snel bij de etappe. Het eerste stukje liep door het natuurgebied de Loet. Alles was natuurlijk kaal. Hierdoor kwamen de knotwilgen met hun kruinen extra mooi uit langs de kronkelende stroompjes. Al snel verlieten we dit natuurgebied en liepen we over een rustig fietspad langs een brede sloot. Daar zagen we heel wat vissers. We kwamen ook meerdere malen een controleur tegen die naging of iedereen wel volgens de regels viste. Het was namelijk streng verboden om met levend aas te vissen. En sommigen werden daar wel op betrapt.

Na ruim drie kilometer lopen staken we de brede sloot over en liepen we verder aan de andere kant over een graskade. Een kilometer verder bereikten we een smal stil weggetje met een beide kanten brede sloten en heel wat knotwilgen langs het water. Ook waren er veel eenden en ganzen in het water te zien. Dit was een lange rechte weg. Net voor Gouderak vonden we een mooie picknicktafel voor onze lunch.

Daarna liepen we door Gouderak richting de pont voor onze oversteek naar Moordrecht. Op de dijk net voor de overgang met de pont passeerden we een aantal oudere huizen met zeer diverse mooie gevels. De overtocht met de pont was maar heel kort. We liepen door Moordrecht verder langs de ringvaart. Daar lagen heel veel woonboten, variërend van heel mooie nieuwe tot oude vervallen woonboten. Een paar kilometer buiten Moordrecht liep de route verder over een grasdijk. We moest een aantal malen over een hek heen klimmen. Soms was er over die hekken nog extra gaas aangebracht, wat ervoor zorgde dat deze klimpartijen nog wat extra inspanning vroegen.

Na deze klimpartijen bereikten we al snel Nieuwerkerk aan de IJssel. Ook daar liepen we weer langs het water richting het station waar onze auto geparkeerd stond.

vorigevolgende