Schoonhoven – Lexmond (23 km)

vorigevolgende

Maandag 6 april 2015: Schoonhoven – Lexmond (23 km)

Op tweede Paasdag 2015 hebben we een begin gemaakt met het Grote Rivierenpad. We hebben ervoor gekozen om deze etappe als eerste te lopen. In deze etappe hadden we twee meelopers, Maarten en Marga. Zij waren niet gewend om ruim 20 km in een dag te lopen, maar het ging prima. Er was deze dag nogal veel bewolking en ruim 10 graden, maar het was wel droog en niet veel wind.
Al met al was het daarom toch goed wandelweer.

We vertrokken iets voor 9 uur van ons thuis en zijn eerst met de auto naar Lexmond gereden. Daar hebben we bus 90 genomen naar het Schoonhovense Veer. In deze bus kwamen we nog andere wandelaars tegen, mensen met een hond die ongeveer dezelfde etappe liepen en twee vrouwen die het Pelgrimspad liepen. Een van hun had inmiddels vanaf Reims naar Santiago de Compostela gelopen. Na een kleine 25 minuten kwamen we aan bij het Schoonhovense Veer, waar we met de etappe begonnen.

De route liep eerst langs een asfaltweg richting Nieuwpoort. Daar liepen we over de stadswallen een stuk om de oude stad heen. Op een gegeven moment liepen we het prachtige oude centrum binnen, met een schilderachtig straatje en Stadhuis. Bij het stadhuis hebben we in een café een heerlijk bakje koffie gedronken.

Na de koffiepauze waren we al snel Nieuwpoort uit en liepen we kilometers land over een pad tussen sloten in. We kwamen langs een mooi gerestaureerde molen, die we van alle kanten op de foto hebben gezet. Ook vandaag mochten we zien dat de lente er aankomt met prachtige bloeiende katjes. Onderweg hebben we op een bankje onze lunch genuttigd.

Op een gegeven moment kwamen we weer op een asfaltweg en dat duurde een aantal kilometers totdat we in Ameide aankwamen. Dit was het minst mooie gedeelte van de etappe. In Ameide hebben we koffie en thee gedronken. Ze hadden er bijzondere soorten thee en dat sprak ons wel aan en voor Maarten een tweede stuk appelgebak!

Na de theepauze bereikten we het mooiste gedeelte van de etappe, een prachtig nat natuurgebied, de Zouweboezem, waar ook heel veel vogels zaten. Het was er heel druk met wandelaars. Verderop kwamen we langs de Lakerveldse Molenkade, ook een heel mooi natuurpad van enkele kilometers met water aan beide kanten van het pad. Vlak voor het eindpunt kwamen we weer bij de Lek en zo konden we de laatste kilometer van de etappen nog even genieten van het uitzicht over de Lek, waarna we de auto weer bereikten.

schoonhoven lexmond (3)
schoonhoven lexmond (7)
schoonhoven lexmond (12)
schoonhoven lexmond (14)
schoonhoven lexmond (17)
schoonhoven lexmond (19)
schoonhoven lexmond (23)

vorigevolgende