Hoogvliet – Heerjansdam (21 km)

vorigevolgende

Zaterdag 19 september 2015: Hoogvliet – Heerjansdam (21 km)

Inmiddels was het al weer ruim drie maanden geleden dat we een etappe van het Grote Rivierenpad gelopen hadden. Op de avond van de achttiende besloten we weer eens een etappe van dit pad te doen. De weersvooruitzichten waren redelijk.

We zijn iets na half negen met de auto vertrokken naar Barendrecht. Daar kwamen we om 10:00 uur aan en hebben de auto daar tussen Heerjansdam en het station van Barendrecht geparkeerd. Na zo’n 10 minuten lopen waren we bij het station. Vandaar zijn we eerst met de trein naar Rotterdam CS en daarna met de metro naar Zalmplaat gereisd. Vandaar was het nog een kleine kilometer naar de route. Al met al was het inmiddels half twaalf voordat we met de etappe begonnen. Gelukkig was hat na enkele buien tijdens onze reis, inmiddels weer droog en ook de rest van de dag was het op een paar druppels na droog. In de loop van de middag kwam de zon er steeds meer door en met zo’n 17 graden was het prima wandelweer.

Het eerste stuk van de route liep langs een asfaltfietspad. Het was op zich best mooi wandelen met regelmatig uitzicht over de Oude Maas, maar ook niet heel bijzonder. Nadat we Poortugaal gepasseerd hadden, werd de route mooier. We liepen door een begrazingsgebied tussen de schapen door. Die waren nogal nieuwsgierig. Net voor de jachthaven van Rhoon hebben we in een restaurant een heerlijk bakje pittige koffie gedronken.

Daarna zijn we weer doorgelopen. Onze magen begonnen inmiddels op te spelen. Maar het duurde nog even voordat we een bankje tegenkwamen, maar die was dan ook meteen wel op een heel bijzonder mooi plekje. En omdat de zon er ook nog eens doorkwam was het echt genieten van onze lunch. Maar helaas duurde dat niet al te lang om dat we door wespen gestoord werden. Dus maar weer verder. Dit was het mooiste gedeelte van de etappe door de Rhoonse grienden. We liepen een heel stuk over gravelpaden met knotwilgen, die trouwens nodig weer eens gesnoeid zouden moeten worden. Sommige stammen waren van binnen al geheel uitgehold en daardoor zeer grillig.

Daarna liep de route langs de golfbaan en verderop kwamen we opnieuw door een mooi natuurgebied, de Carnisse Grienden. Ook hier weer paden met knotwilgen erlangs. Nadat we dit gebied uitgegaan waren kwam het minst mooie gedeelte van de wandeling. Het eerst langs een fietspad. Ongeveer een kilometer na de passage van de Heienoordtunnel was het fietspad langs de oude Maas voor een maand afgesloten. Dus moesten we langs een alternatieve weg met meer verkeer verder richting Heerjansdam lopen. In Heerjansdam liep de route langs het gedeelte van de Waal dat in het kader van de deltawerken afgesloten was. Nadat we Heerjansdam uitgelopen waren was het nog een klein stukje tot de spoorweg. Daar verlieten we het Grote Rivierenpad weer richting de auto. Die hadden we iets na half zes bereikt waardoor we rond een uur of zeven weer thuis waren.

hoogvliet - heerjansdam (4)
hoogvliet - heerjansdam (7)
hoogvliet - heerjansdam (16)
hoogvliet - heerjansdam (18)
hoogvliet - heerjansdam (23)
hoogvliet - heerjansdam (27)

vorigevolgende