Zwolle – Lichtmis (18,5 km)

vorigevolgende

31 juli 2020 Zwolle – Lichtmis (18,5 km)

Op een zonnige maar hete dag van ruim dertig graden hebben we deze etappe gelopen. We vertrokken voor ons doen al vrij vroeg van huis. We wilden deze keer de bus terugnemen vanaf Lichtmis. Toen we in Zwolle kwamen bleek de Spoolderbergweg afgesloten. We waren de vorige keer tot bij de IJsselbrug gekomen. Via een woonwijk kwamen we toch tot vlak bij ons beginpunt, maar we mochten niet helemaal naar het beginpunt omdat de weg daar alleen open was voor de bewoners. We hebben toen onze auto iets verder langs de IJssel onder het viaduct van de A28 geparkeerd.

Na een paar honderd meter lopen waren we op het Westerborkpad. Het eerste stuk liep onder de bomen langs een vaart. We gingen onder de rondweg door en even later bereikten we het station van Zwolle. Ook daar waren wegen afgesloten door werkzaamheden. Via een alternatieve route bereikten we de stadsgracht. Daar liepen we door de Sassenpoort het mooie oude centrum van Zwolle in.

In het centrum werden we al snel naar een klein straatje geleid die langs de synagoge liep. Het was een behoorlijk groot gebouw. Op de voorgevel stond de tekst van Jesaja 56:7. We vervolgden onze weg door het centrum en even later weer een stukje langs de stadsgracht. Aan de oostkant kwamen we door een oude woonwijk, waar we even omgeleid werden langs een huis waarin tijdens de tweede wereld oorlog een heel aantal onderduikers gezeten hadden waaronder Joden. Niemand heeft dit in de gaten gehad, zodat ze het allen overleefd hebben.

Wat verder kwamen we eerst langs een industriewijkje en even later door een stukje bos net voor Berkum. Daar vonden we een bankje in de schaduw voor onze lunchpauze. Na de lunch liepen we eerst door Berkum. Na Berkum volgde het meest vervelende stuk van de etappe op een fietspad langs een drukke weg, waarbij we ook enkele kilometers door het industriegebied van Zwolle liepen.

Met nog ruim zes kilometer te gaan verlieten we eindelijk de drukte. Vanaf dit punt ging het vier kilometer door rustig gebied. Het grootste gedeelte ging hier over zand- en graspaden en af en toe nog een stukje asfalt. We moesten hier in de volle zon lopen met gelukkig nog een beetje wind. Na dit stuk kwamen we langs de plek waar Ed van Thijn ondergedoken heeft gezeten. Dat was verder niet zichtbaar gemaakt.

Vanaf dit punt liepen we nog een paar kilometer over een iets drukkere asfaltweg. We kwamen mooi op tijd aan, want de bus ging al binnen tien minuten. De busrit duurde behoorlijk lang vanwege alle ommetjes die de bus maakte. Vanaf het station Zwolle moesten we nog 2,5 km teruglopen naar de auto omdat de bus niet over de Spoolderbergweg kon vanwege de wegafsluiting.

vorigevolgende