Meppel – Hoogeveen (25 km)

vorigevolgende

2 september 2020 Meppel – Hoogeveen (25 km)

Twee dagen later reden we al weer richting het noorden. Deze keer parkeerden we de auto in Meppel bij het station. We gingen via een tunnel voor voetgangers onder het station door terug naar het Westerborkpad. Het was een werkelijk perfecte wandeldag voor deze lange etappe, veel zon, geen wind en ruim 20 graden. Deze etappe ging helaas voor meer dan 90% over verharde wegen. Gelukkig was het op de meeste plaatsen wel heel rustig.

Het eerste deel van de etappe in Meppel ging over een breed fietspad, waar we heel wat fietsers tegenkwamen. Nadat we Meppel net achter ons gelaten hadden, passeerden we een heel mooi waterrijk plekje. Hierna volgden we enkele kilometers een stil weggetje langs een vaart. Vervolgens bogen we af naar een ander stil weggetje. De omgeving is hier duidelijk anders en gevarieerder dan voor Meppel, meer bomen en minder uitgestrekte velden.

Een paar kilometer voor Koekange kwamen we langs een prachtige picknickbank op een mooi plekje. Het was tijd voor onze eerste lunchstop. Na deze stop liepen we verder langs de spoorlijn richting Koekange. In Koekange passeerden we een mooi monument ter herinnering aan de plaatselijk slachtoffers in de tweede wereld oorlog. Vanuit Koekange liepen we eerst een kilometer langs een weg met wel wat verkeer. Daarna bogen we af naar een stiller weggetje dat op een gegeven moment overging in een fietspad.

Een paar kilometer voor Echten passeerden we een heideveld, waar we nog de laatste paarse kleuren van de bloeiende heide konden bewonderen. Aan het begin van Echten bij een plaggenhut was een mooi plekje voor onze tweede lunchpauze. Even verder passeerden we een museum en winkeltje dat de nodige aandacht trok van Anja. Net buiten Echten liepen we langs Huize Echten en daarna langs de bosrand over een heerlijk zacht bospad om onze voeten even wat verlichting te geven.

Wat verder kwamen we weer in Echten, maar niet voor lang. Vanaf Echten ging het Westerborkpad over een fietspad langs een vrij drukke weg naar Hoogeveen. Even voor Hoogeveen was bij de boerderij, waar 13 Joodse onderduikers hadden gezeten nog een herinneringssteen met tekst. Deze onderduikers zijn nooit gevonden.

In Hoogeveen ging het eerst langs een schelpenpaadje en daarna een fietspad tussen de woonwijk en een vaart. Nadat we onder de A28 door waren gelopen volgden we een ander schelpenpaadje totdat we een wat ouder gedeelte van Hoogeveen bereikten. Via een woonwijk kwamen we bij de Joodse begraafplaats. Die hebben we van buitenaf bekeken, want de poort was afgesloten.

Kort daarop maakten we even een klein ommetje naar een voormalige synagoge die nu als kerk gebruikt wordt door de baptisten. Vanaf dit punt was het nog een stief half uurtje lopen naar het station. Onderweg kwamen we nog over het marktplein, waar de Joden verzameld werden voordat ze afgevoerd werden. Hier konden we geen enkele herinneringsteken ontdekken. Vanaf het station namen we de trein terug naar Meppel waar onze auto stond.

vorigevolgende