Nunspeet ronde (20 km)

vorigevolgende

Woensdag 18 maart 2020 Nunspeet ronde (20 km)

Dit zou voorlopig weer de laatste mooie lentedag zijn, want de verwachting waren dat het weer een stuk kouder zou gaan worden. We besloten daarom om van deze gelegenheid gebruik te maken en nog een etappe van het Westerborkpad te lopen. Volgens de beschrijving zou dit een etappe van ruim 23 kilometer zijn. Maar het bleek niet meer dan 20 kilometer te zijn.

We zijn eerst met de auto naar Vierhouten gereden. Daar parkeerden we onze auto op een klein parkeerplaatsje net buiten het dorp. We vertrokken tegen half elf. We waren meteen op de route. De eerste kilometers vielen samen met het Veluwe Zwerfpad. We zagen hier trouwens nauwelijks tekens van het Westerborkpad, maar gelukkig hadden we een kaartje van de route bij ons. We kwamen eerst nog langs een paar landerijen alvorens we het bos bereikten. Na een paar kilometer lopen bereikten we een prachtig heideveld, het Hendrik Mouwenveld.

Nadat we dit heideveld verlieten was het niet ver meer naar het Verscholen Dorp. Hier verbleven in de tweede wereld oorlog ongeveer honderd onderduikers, Joden en niet-Joden. In 1944 werd per toeval door de Duitse jagers ontdekt dat hier onderduikers waren. De meesten wisten nog te ontsnappen, maar enkele werden opgepakt en meteen gefusilleerd, wat een wreedheid.

Op deze plaats was een verblijfplaats als monument nagemaakt. We hebben er enkele foto’s van genomen. Je zou er niet aan moeten denken om hier te verblijven. Je kon er niet eens rechtop staan en het was er donker en vochtig. We hebben hier ook even op een bankje gerust en wat gegeten.

Na de lunchpauze volgde er een lange rechte weg richting Nunspeet. We konden hier veelal naast het betonnen fietspad lopen op onverharde grond, wat lekkerder voor onze voeten was. De tweede helft naar Nunspeet ging over bochtiger wegen en paden. We kwamen door een mooi heideveld met een ven. Toen we onder de autoweg doorgegaan waren liepen we langs de Zandenplas. Hier waren de lijnen in het water al gespannen voor de komende zomer.

Op het laatste deel naar Nunspeet liepen we langs een geheel lege golfbaan. Daar hebben we nog even gerust voor het tweede deel van onze lunch, even voordat we Nunspeet bereikten. Bij het station van Nunspeet vervolgden we onze weg richting Vierhouten. Tot de autoweg liepen we over een klein asfaltweggetje en daarna ging de route verder over een breed bospad. Dit pad ging op een gegeven moment over in een betonnen fietspad.

Net voorbij een bungalowpark kwamen we langs een mooi vennetje. Daarna was het niet ver meer totdat we weer terug waren in Vierhouten. Om klokslag vier uur waren we weer bij onze auto. We vonden het echt lekker om in deze dagen waarop het eigenlijk alleen over corona ging een lange wandeling door de natuur te maken.

vorigevolgende