Bussum – Hilversum (24,5 km)

vorigevolgende

10 juni 2020 Bussum – Hilversum (24,5 km)

Op een prima wandeldag, zon en wolken en vrij koel, hebben wij deze etappe gelopen. Aangezien we nog steeds niet met het openbaar vervoer konden vanwege de corona crisis, hebben we weer gebruik gemaakt van onze fietsen. Al vrij vroeg in de ochtend vertrokken we vanaf huis richting Hilversum. Daar hebben we onze auto bij het station Hilversum Sportpark geparkeerd. Vanaf dit punt zijn we naar het station van Bussum gefietst (ruim 8 kilometer). We hebben de fietsen gratis in de bewaakte stationsfietsstalling achtergelaten.

Onze etappe begon bij het station van Bussum. Al snel kwamen langs de voormalige Joodse synagoge, die nu gebruikt wordt door een andere kerkgemeenschap. Vanaf dit punt liepen we langs een vrij drukke weg naar de gemeente begraafplaats van Naarden. Achterin in dit terrein was een behoorlijk grote Joodse begraafplaats. We zijn hier even langs gelopen.

Na dit intermezzo gingen we verder door Bussum. Aan de voormalige woning van de familie Polak in de Kerkstraat konden we niets ontdekken dat hier vroeger een Joodse familie had gewoond. Vanaf dit punt liepen we verder door Bussum richting de Bussumerheide. Het Westerborkpad ging dwars over de heide zodat we even tot rust konden komen voordat we Hilversum ingingen. Onderweg hebben hier op een bankje geluncht.

In Hilversum liepen we vanaf het station Hilversum Mediapark langs het spoor op tot station Hilversum CS. Hier maakt we nog een klein ommetje langs het voormalige huis van de Joodse familie Philips, die in de tweede wereld allemaal omgekomen waren. Het enige wat hier nog aan dit verleden herinnerden waren de herdenkingsstenen in het trottoir. Al snel na dit punt waren we bij het station Hilversum.

Hier besloten we ook nog de ronde via Loosdrecht te doen. Eerst gingen we dwars door het Winkelcentrum langs de kerk op naar een oude gesloten begraafplaats. Hier waren nog wat herinneringen aan de tweede wereldoorlog te zien. Daarna liepen we verder richting de wijk Kerkelanden. Onderweg hierheen liepen we fout zodat we niet langs de Joodse begraafplaats kwamen.

In Kerkelanden zijn we nog even langs ons oude huis gelopen, waar we het eerste jaar van ons huwelijk gewoond hadden. Het was heel lang geleden en daardoor konden we ons niet alle details meer herinneren van hoe het er toen uitzag. Vanaf Kerkelanden vervolgden we onze weg naar Loosdrecht, over het algemeen langs een vrij drukke weg.

In Loosdrecht kwamen we langs het volgende monument ter herinnering en nagedachtenis van de tweede wereldoorlog. Hier werden zowel Nederlandse als Joodse slachtoffers van de tweede wereldoorlog herdacht. Daarna kwamen we eindelijk weer op rustige wegen. Eerst ging het nog door een woonwijk en langs een aantal huizen bij de bosrand.

Het pad vervolgde door het bos met soms heel oude grillige bomen. Een paar kilometer verder kwamen we op de Hoornboegsche Heide. Hier hebben we bij het meest zuidelijke puntje doorgestoken langs de rand van de heide. We kwamen op dit punt ook runderen tegen. Het lukte niet om ze op 25 meter afstand te houden, maar er gebeurde verder gelukkig niets.

Inmiddels begonnen de kilometers te tellen. Daarom hebben we aan het einde van de heide nog even gerust op een aantal boomstammen en nog een snack gegeten ter versterking van de inwendige mens. Op het laatst gingen we nog via een fietspad en later een niet drukke weg naar het eindpunt van de etappe bij Station Hilversum Sportpark. Vanaf dit punt zijn we met de auto naar Bussum gereden om de fietsen op te halen en daarna zijn we doorgereden naar huis.

vorigevolgende