Lichtmis – Meppel (20 km)

vorigevolgende

31 augustus 2020 Lichtmis – Meppel (20 km)

Een maand later hebben we de volgende etappe van het Westerborkpad gelopen. Het was even puzzelen hoe we dat het beste konden doen. Omdat de etappe van station Meppel naar station Hoogeveen 27 kilometer is besloten we om op deze dag alvast de extra ronde van twee kilometer door het centrum van Meppel te lopen. Dat bracht ons weer dicht bij het station en zorgde ervoor dat de etappe naar Hoogeveen met twee kilometer verkort zou worden.

In de ochtend vertrokken we vanaf huis naar Lichtmis. Daar hebben we onze auto geparkeerd. Het was prima wandelweer, een afwisseling van wolken en zon en zo’n 18 graden. Tegen tien uur vertrokken we voor onze etappe. Al snel kwamen we op stille wegen en paden. Het was een afwisseling van stukken asfalt en onverharde paden door een open landschap, een prima gedeelte om een goed gesprek te hebben.

Na een aantal kilometers lopen kwamen we langs het Wiede Gat, waar tijdens de tweede wereldoorlog een werkkamp was opgezet. Er was niets meer van dit voormalige werkkamp te zien. Een paar kilometer verder bereikten we het industrieterrein van Staphorst. We zagen meteen al een vrouw in klederdracht fietsen. Verderop hebben we er nog wel een paar andere vrouwen in klederdracht gezien, maar het waren er niet veel.

Gelukkig hoefden we niet al te lang door het industrieterrein. Al vrij snel bogen we af naar een asfaltpaadje wat aan de buitenkant van het industrieterrein liep richting de nieuwbouw van Staphorst. Aan het begin van Staphorst stond een heel oude picknickbank, die al begon af te brokkelen. Maar gelukkig konden we hier met onze zitmatjes nog even een rustpauze inlassen voor onze lunch.

Na onze lunch vervolgden we onze weg over een smal paadje langs de woonwijk op. Op een gegeven moment liep het pad verder over een aarden wal. Zo kwamen we via een heel stille route in het centrum van Staphorst. Daar hebben we nog even naar het oorlogsmonument gekeken. Een paar honderd meter verder liepen we langs het museum van Staphorst. Er stonden hier een aantal heel karakteristieke oude boerderijen met een kleurstelling die jezelf niet zo gauw zou uitkiezen.

We kwamen op een veel drukkere weg. Al snel verlieten we Staphorst. We liepen hier enkele kilometers op een fietspad, wat zo af en toe heel druk was met scholieren, die weer naar huis gingen. Dit was het minst mooie deel van de etappe. Onderweg naar Meppel hadden we nog even een praatje met een lokale bewoonster. In Meppel aangekomen liepen we richting het station.

Vanaf het station hebben we nog de ronde door het centrum van Meppel gedaan. We kwamen langs een paar mooie beelden. Nadat we de winkelstraat weer verlieten passeerden we het Joods monument ter nagedachtenis van de vele Joden uit deze streek die omgebracht zijn tijdens de tweede wereldoorlog. Vanaf dit monument gingen we weer terug naar het station. Daar hebben we de bus teruggenomen naar Lichtmis. Onderweg door Rouveen keken we onze ogen uit vanwege de vele zeer karakteristieke boerderijen. Vanaf Lichtmis zijn we weer met de auto naar huis gereden.

vorigevolgende