Amersfoort – Nijkerk (22,5 km)

vorigevolgende

15 juni 2020 Amersfoort – Nijkerk (22,5 km)

In een wisselvallige zomerperiode was dit een perfecte dag om weer een lange wandeling te maken. Het was een afwisseling van wolken en zon en bijna 25 graden. Ook voor deze wandeling hebben we weer gebruik gemaakt van de auto en onze fietsen. We zijn vanaf huis eerst met de auto met de fietsen achterop naar Nijkerk gereden. Daar konden we onze auto gratis parkeren bij het station. Vanaf hier zijn we naar het station van Amersfoort gefietst. Daar konden we onze fietsen gratis neerzetten in de bewaakte stationsrijwielstalling.

Rond elf uur begonnen we aan onze etappe. We liepen vanaf het station meteen een mooie woonwijk in, het Bergkwartier. Volgens de beschrijving liepen we hier over de route die de gevangenen van het Kamp Amersfoort moesten afleggen tussen het station en het concentratiekamp. Na ongeveer twee kilometer bereikten we het bos. Daar liepen we over een heuvel richting de Stichtse Rotonde.

Nadat we de autoweg overgestoken waren bereikten we het voormalige kamp Amersfoort. Hier zijn in totaal 35,000 gevangenen geweest waaronder enkele honderden Joden. Na enkele bochten en een trap naar beneden kwamen we in een diepe uitgraving met een standbeeld aan het eind. Hier waren in de tweede wereldoorlog de verschrikkelijkste dingen gebeurd. Als eerste was dit uitgegraven door de gevangen, die heel erg slecht behandeld werden. Na de uitgraving werd deze gebruikt als plek om gevangenen te fusilleren.

Aan het einde van de uitgraving kwamen we langs een uitkijktoren, zoals die in de tweede wereldoorlog neergezet werden in concentratiekampen. Vanaf deze uitkijktoren verlieten we het terrein van Kamp Amersfoort. Toen we weer bij de doorgaande weg waren, kwamen we langs een oude villa waar vroeger SS’ers gewoond hebben en waar ook gevangen gemarteld werden.

Onderweg naar De Treek kwamen we nog enkele herinneringsplaatsen tegen. In De Treek gingen we even door het bos met enkele zandverstuivingen om zo wat rust te krijgen van alle indrukken. Al snel gingen we weer richting Amersfoort. Er volgde een wandeling van enkele kilometers naar het centrum langs een vrij drukke weg. In het mooie oude centrum van Amersfoort maakten we even een ommetje langs de synagoge.

Vanaf de synagoge liepen we dwars door het centrum naar het spoor. We kwamen ook door de bekende Koppelpoort, die we nog even bekeken hebben. Even verder kwamen we langs het woonhuis van de Joodse familie Manasse. Er stond een gedenkteken in de stoep. Daarna volgde er een lange saaie weg langs het spoor naar de buitenwijk Hooglanderveen. Hier moesten we even omlopen omdat het fietspad was afgesloten vanwege werkzaamheden.

We kwamen langs een plas met een paar bankjes. Hier hebben we een rustpauze ingelast en nog wat gegeten. Na deze pauze duurde het niet lang meer voordat we Amersfoort achter ons lieten. We kwamen door een niet al te interessant buitengebied. Enkele kilometers verder waren we al weer in het bewoonde gebied van Nijkerk. Het Westerborkpad liep hier langs een woonwijk en daarna langs een drukke weg richting het centrum.

Het historisch centrum van Nijkerk vonden we heel mooi. Een prachtige oude toren torende hierboven uit. We kwamen nog langs het museum van Nijkerk, maar daar zijn we niet in geweest. Deze is maar een paar keer per week geopend. Vanaf dit punt was het niet ver meer lopen naar het station van Nijkerk, het eindpunt van de etappe. Daarna reden we met onze auto naar het station van Amersfoort, waar we onze fietsen weer opgepikt hebben en achterop de auto gezet hebben.

vorigevolgende