Putten – Nunspeet (34 km)

vorigevolgende

April/mei 2020 Putten – Nunspeet (34 km)

Dit gedeelte van het Westerborkpad hebben we gelopen aan het einde van april en begin mei op het moment dat het hoogtepunt van de corona visus voorbij was. We hebben dit op doordeweekse dagen gelopen, zodat het niet al te druk was. Dit gedeelte hebben we in drie keer gelopen als deel van een rondje. We parkeerden de auto ergens op een niet al te drukke plek en liepen dan een ronde. We liepen niet op dezelfde weg terug maar via een alternatieve route, bijvoorbeeld door het Beekhuizerzand.

Op een van de dagen liepen we vanaf Putten naar de zuidwestkant van Harderwijk. Al snel kwamen we langs kasteel De Vanenburg. Dit was een voormalig werkkamp voor Joden aan het begin van de tweede wereldoorlog. In 1942 zijn de Joden weggevoerd naar Westerbork en daarna naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand is teruggekeerd.

Na deze tussenstop bij kasteel Vanenburg liepen we verder door de velden en daarna door het bos en langs de Groevenbeekse Heide naar Ermelo. Aan de noordkant van Ermelo liepen we door een mooie villawijk richting Harderwijk. Het laatste deel tot aan de wijk Drielanden was geen aantrekkelijke wandelroute. Daar aangekomen liepen we weer terug naar Putten.

Op een andere dag liepen we het stuk vanaf de wijk Drielanden in Harderwijk tot even voorbij punt 28 in het boekje bij het Beekhuizerzand. Het was helaas geen aantrekkelijke etappe om te lopen. Het eerste hoogtepunt van de etappe was de Joodse begraafplaats in Harderwijk. Het was een mooie ruime begraafplaats waar je op kon.

Na het bezoek aan de begraafplaats liepen we eerst naar het station en daarna langs een drukke weg op richting het centrum. Harderwijk heeft een mooi oud centrum. We maakten hier nog even een ommetje langs de gevel van een voormalige synagoge. Hier is een monument aangebracht ter nagedachtenis aan de vermoorde Joden tijdens de tweede wereldoorlog.

Daarna ging de route verder via een niet aantrekkelijke weg tot ons eindpunt van deze dag dat aan het begin van het Beekhuizerzand lag. Via een pad door het Beekhuizerzand en daarna voornamelijk bos zijn we weer teruggelopen naar de plek waar we de auto geparkeerd hadden.

Op weer een andere dag liepen we het gedeelte vanaf het Beekhuizerzand naar Nunspeet, waar we onze auto op de bijna lege parkeerplaats bij het Transferium achtergelaten hadden. Deze keer liepen we eerst richting Harderwijk over een route door de natuur, bos en het Hulshorsterzand. Onderweg kwamen we een stel uit Hasselt tegen, het plaatsje wat zo zwaar getroffen was door Corona. Ook een van hun ouders was hieraan overleden.
Vanaf het Beekhuizerzand liepen we over het Westerborkpad naar Nunspeet. Het eerste deel liepen we door het bos. Daarna was het een tijdje ploeteren over een fraaie route door het Hulshorsterzand. Nadat we het spoor en de autoweg overgestoken waren, volgde er een route door een afwisseling van landerijen, bos en af en toe wat huizen richting Nunspeet. In Nunspeet liepen we langs de industriewijk op richting het station.

vorigevolgende