Amsterdam CS – Amsterdam Muiderpoort (10,5 km)

volgende

1 juli 2020 Amsterdam CS – Amsterdam Muiderpoort (10,5 km)

Met een sterk verminderde aantal corona besmettingen en verruiming van de bewegingsvrijheden besloten we de stoute schoenen aan te trekken om deze eerste etappe van het Westerborkpad gelopen. Een paar weken voor deze etappe hebben we een tijdslot gereserveerd voor een bezoek aan het Anne Frankhuis.

We zijn in de ochtend van huis vertrokken en met de auto naar Amsterdam gereden. Aan de oostkant van Amsterdam hebben we de auto op parkeerterrein Zeeburg achtergelaten. Aangezien de etappe maar kort was besloten we vanaf de parkeerplaats naar het centrum te lopen. Dat was zo’n zes kilometer. Rond het middaguur waren we bij het begin van het Westerborkpad op het plein van Amsterdam CS. We hadden geluk dat het droog was met wolken, af en toe zon en niet al te warm, terwijl de voorspellingen echt slecht waren.

Het ging meteen door het centrum van Amsterdam. Al zigzaggend liepen we door de grachtengordel. We waren nog een uur voor het gereserveerde tijdslot bij het Anne Frankhuis. Op een bankje dicht bij het Anne Frankhuis hebben we onze meegebrachte boterhammen gegeten. We liepen nog even om de Westerkerk heen, die ook gesloten bleek te zijn.

Na een tijdje wachten waren was het onze tijdslot om naar binnen te gaan. We moesten daarbij de nodige corona regels in acht nemen. We kregen een audiofoon die per vertrek het een en ander vertelde. Op een gegeven moment gingen we ook door de boeken kastdeur naar het Achterhuis, waar Anne Frank ondergedoken had. Het waren enkele kleine donkere kamers waar zeker zo’n 10 mensen ondergedoken zaten voor een periode van ruim 2 jaar. Daarna zijn ze opgepakt door de nazi’s en naar een concentratiekamp gebracht. Alleen de vader van Anne Frank had het overleefd. Het bezoek aan het Anne Frankhuis was zeer indrukwekkend. Het doet je nog eens goed stilstaan bij de verschrikkingen en wreedheden van de tweede wereldoorlog en de systematische manier waarop de nazi’s de Joden vermoordden.

Na dit bezoek hebben we de rest van de etappe gelopen. We kwamen langs heel wat punten waar nog herinneringen lagen aan de tijd van voor de tweede wereldoorlog toen er zeker zo’n 25,000 Joden in Amsterdam woonden. Via het Thorbeckeplein, Rembrandtplein en de Klovenierswal kwamen we in het gedeelte van Amsterdam waar vroeger de meeste Joden woonden.

Het Westerborkpad ging door de overdekte boekenmarkt die er nu nog steeds is. Het Westerborkpad ging daarna langs het Waterlooplein. Even verder passeerden we het Joodsmuseum en het bekende Dokwerker monument. Enkele honderden meters verder liepen we even het Wertheim park in om het Spiegelmonument van Jan Wolkers te bekijken.

Vervolgens kwamen we langs Artis op en daarna liepen we voor het Tropenmuseum langs. We gingen het Oosterpark door, waar eerder op de dag nog het slavernij verleden herdacht is in een plechtigheid. Toen wij er langs liepen was er niet al te veel meer van te zien. Slechts een aantal hekwerken die inmiddels weer bij elkaar gezet waren en even verder een bestelauto van de NOS herinnerde er nog aan. Wel was het in het park behoorlijk druk.

Nadat we het park uitgingen maakten we nog even een ommetje door de Transvaalbuurt, waar voor de tweede wereldoorlog ook heel wat Joden woonden. Daar was een herinnering van dit verleden door een Jodenster op een gevel. Vanaf dit punt was het nog ruim een kilometer lopen tot het einde van de etappe bij het treinstation Muiderpoort. We besloten hier de bus te nemen naar de parkeerplaats Zeeburg om zo te besparen op de parkeerkosten. Helaas was het apparaat in de bus om de OV kaart in en uit te checken buiten gebruik. Dat betekende wel een gratis busrit maar helaas ook een veel duurdere parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats zijn we meer met de auto naar huis gereden.

volgende