Groenendaal – Ronde Deelerwoud (12,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 16 maart 2019: Groenendaal – Ronde Deelerwoud (12,5 km)

Op deze zaterdag werden we wakker met stromende regen. Toch nog even naar het laatste weerbericht kijken of we de wandeling door moeten laten gaan. De vooruitzichten waren dat het tussen 10 en 11 uur droog zou worden. Dat was goed nieuws. Nog gauw even een berichtje naar iedereen dat de etappe toch doorgaat! Vanaf half tien kwamen de wandelaars binnen. Ook vandaag weer een wandelaarster die er voor het eerst was. We waren vandaag met een kleine selecte groep van 8 wandelaars.

Aangezien het nog regende en het erop leek dat de regen nog wat langer zou aanhouden namen we alle tijd voor de koffie en thee. Na een korte dagopening en nog wat aarzelingen besloten we toch te gaan wandelen. Zo rond kwart over tien vertrokken we in de regen naar Groenendaal. Groenendaal was op deze dag zowel het begin als eindpunt van de etappe door het Deelerwoud, een prachtig eenzaam natuurgebied om door te wandelen. Om kwart voor elf vertrokken we, getooid in regenkleding. Al snel was het op een paar spetters na droog en lekker zacht weer, kortom prima wandelweer.

We gingen onder de A50 door en volgde eerst het onverharde fietspad richting de Woeste Hoeve. Ook op deze dag weer vele gezellige, maar ook diepgaande gesprekken. Het eerst gedeelte ging door het bos. We passeerde een eenzame boerderij in het noordelijk gedeelte van het Deelerwoud. Daarna gingen we weer het bos in. We zagen de reeën sporen door het bos. Maar er was helaas geen wild te zien. Af en toe waren er even wat opener gedeeltes. Het was hier prachtig om te lopen en heel stil.

Wat verderop bereikten we de rand van een schitterende groot heide gebied. Wat was het hier mooi. Over een licht glooiend pad liepen we richting Deelen. Een stukje voor Deelen stond een eenzaam bankje enigszins beschut tussen de bomen. Dit was een goed plekje voor onze lunch. Enkelen van ons konden hier even zitten.

Na de lunch gingen we nog wat verder richting Deelen. De wandelleider lette even niet op en wilde pardoes naar de parkeerplaats in Deelen lopen. Maar de groep riep hem meteen tot de orde. We liepen hier over een ietwat kronkelend en op en neergaand pad over de heide. Het was hier echt genieten van de prachtige natuur. De wind werd steeds sterker, maar we hadden geluk dat we die in de rug hadden. Een paar kilometer verder kwamen we op een onverhard fietspad door het Deelerwoud, een mooi pad om later ook nog eens om overheen te fietsen.

Bij de bosrand aangekomen werd even een korte noodstop ingelast. We hoorden de A50 weer dichterbij komen. Wat zagen we daar in de verte, een grote woudos. We bleven op veilige afstand naar de woudos kijken die doodstil stond. Vanaf hier was het niet ver meer naar de auto’s. Al vroeg waren we weer terug in Groenendaal, iets na half twee. We waren blij dat we de wandeling gewoon door hadden laten gaan. Daarna hebben we etappe afgesloten in een restaurant op de terugweg naar Apeldoorn.

vorigevolgende