Assel – Apeldoorn (10,5 km)

vorigevolgende

Zaterdag 23 november 2019: Assel – Apeldoorn (10,5 km)

Dit was alweer de laatste Zwerfpad 2.0 wandeling van 2019. Ook in dit toch wel zeer wisselvallig najaar hadden we weer geluk. Het was op een paar druppels na droog en prima om te lopen. De bladeren vallen dit najaar wel heel laat dus konden we nog van de laatste herfstkleuren genieten. Er was weer een goede opkomst van 17 wandelaars.

Na de dagopening gingen we om tien uur op pad. Aangezien we op deze dag in Apeldoorn bij Gijs en Anja zouden uitkomen, lieten we deze keer zoveel mogelijk auto’s achter in Apeldoorn. We reden met vier auto’s naar het beginpunt in Assel. Al voor half elf waren we op pad. We staken het spoor over en liepen een stukje langs het spoor op.

Nadat we de camping gepasseerd waren, gingen we een klein paadje in. Even verderop kozen we een prachtig heuvelachtig paadje over de heide, waar we echt achter elkaar moesten lopen en goed moesten oppassen waar we onze voeten neerzetten. Het was hier verrassend mooi. We konden genieten van prachtige uitzichten. We moesten wel even opletten dat we niemand kwijt raakten. En één van de achterblijvers wilde wel heel snel terugkomen….

Na een paar kilometer lopen bereikten we een breder pad langs de bosrand. Het was hier toch wel fris met een stevige niet al te warme oostenwind recht in ons gezicht. We waren blij dat we even verder het bos ingingen. Daar was het even een discussie welk pad we moesten nemen. Maar het kwam helemaal goed. We kwamen precies bij de spoorovergang uit van het Asselsepad.

Aan de overkant van het spoor was aan de zijkant van de weg een muurtje waar we konden zitten voor een vroege lunchpauze. Even kwamen er wat druppels uit de hemel, maar het zette gelukkig niet door en af en toe kwam er zelfs even een zonnestraal door. De ene wandelaar had wat meer haast dan de andere om de weg te vervolgen, maar de pauze duurde toch niet al te lang, want anders zouden we het toch wel koud krijgen.

We moesten wel over het Asselsepad lopen omdat hier de bossen verboden terrein waren tussen 15 september en 25 december. Een heel stukje verder mochten we weer een klein paadje op. We kwamen hier heel wat wandelaars tegen omdat hier een wandeltocht was uitgezet. Het was een mooi afwisselend bos, maar wat verderop zag het bos er helaas niet meer mooi uit vanwege de houtkap die gaande was. Het bos was behoorlijk vernield door de zware machines die er doorheen waren gereden.

Tegen het einde van onze etappe passeerden we het zwijnenkamp en hertenkamp van het park Berg en Bos, waar we nog even een kijkpauze hadden. Het is leuk om het gedrag van de oudere en jongere wilde zwijnen te bekijken. We kwamen langs het klimbos, maar helaas is dit in deze tijd van het jaar gesloten. Ook liepen we langs de bekende vijver met een mooie spuitende fontein. Via de ingang van het Berg en Bos liepen we de woonwijk in en even later arriveerden we op ons eindpunt.

Daar werden we door Gijs en Anja ontvangen voor de afsluiting van het wandelseizoen van 2019 en een presentatie van hun ervaringen van hun pelgrimstocht van Nyon in Zwitserland naar Santiago de Compostela. Er kwamen nog een aantal extra personen speciaal voor dit verhaal. Het was een levendige bijeenkomst onder het genot van een hapje en een drankje. Het was een mooie manier om zo het wandelseizoen van 2019 af te sluiten.

vorigevolgende