Utrecht – Odijk (19 km)

Vrijdag 4 november 2022: Utrecht – Odijk (19 km)

Het was inmiddels al weer een jaar geleden dat we een etappe langs het Romeinse Limespad hadden gelopen. Nu het weer wintertijd is vallen we weer terug op wat kortere etappes. Het was een prima wandeldag met afwisseling van zon en wolken, weinig wind en een paar spetters regen. In de ochtend zijn we eerst met de auto naar het noorden van Odijk gereden. We hebben onze auto bij de sportvelden geparkeerd en zijn daarna met de bus naar Utrecht Centraal station gereisd.

We vervolgden het Romeinse Limespad vanaf het Jaarbeursplein. Via de Moreelse brug staken we alle sporen over en kwamen we in het centrum van Utrecht. Al snel waren we bij de Domtoren. Het Romeinse Limespad liep om de Domtoren en vervolgens verder lands de Oude Gracht. Daar waren heel veel winkeltjes met snuisterijen. Een kilometer verder verlieten we het mooie oude stadsgedeelte.

Het Romeinse Limespad ging verder langs een kanaal. Toen we in de buurt van de A12 kwamen gingen we een parkje in. Daar was langs het water een mooi bankje om onze eerste lunchpauze te houden. Net toen we zaten regende het even licht. Daarna ging het nog even door een parkje totdat we de A12 overstaken via een brug.

We kwamen langs een plas en daarna over een weggetje met knotwilgen erlangs. Dat was een mooie weg, maar er was wel veel verkeerslawaai van de A12. Een kilometer verder gingen we onder de A27 door. We liepen verder langs niet al te drukke weggetjes naar het hoogtepunt van deze wandeling, Fort Fectio.

Fort Fectio is het grootste Romeinse Castellum van Nederland. Er zijn betonnen plinten aangelegd om te laten zien waar de oorspronkelijke gebouwen stonden. Even verder gingen we dwars door Fort Vechten met waterpartijen die in vroegere tijden extra bescherming boden. We liepen zelf bovenlangs boven op de kunstmatige heuvel die extra bescherming bood. In Fort Vechten hebben we op een bankje gezeten voor onze tweede lunchpauze.

Vanaf Fort Vechten liepen we richting de A12. We gingen er onderdoor en vervolgden onze wandeling door een parkachtig gebied naar Kasteel Rhijnauwen. Vanaf Kasteel Rhijnauwen liepen we over het onverharde Jaagpad langs de Kromme Rijn naar Odijk. Dat waren mooie laatste kilometers van de etappe tot aan Odijk. Vanaf Odijk zijn we weer naar huis gereden.