Odijk – Wijk bij Duurstede (21 km)

Vrijdag 8 oktober 2021: Odijk – Wijk bij Duurstede (21 km)

Deze mooie herfstdag nodigde ons uit om weer een etappe van het Romeinse Limespad te lopen. In de ochtend vertrokken we met mist. Onderweg begon de zon er al door te komen en er was weinig wind, kortom heerlijk weer om deze etappe te lopen. We reden eerst met de auto naar Odijk Noord. Daar was veel ruimte om de auto te parkeren en zowel vlakbij de bushalte en vlakbij het Romeinse Limespad.

Aangezien de bus heel frequent ging besloten om van Odijk meteen maar met de etappe te beginnen. De hele etappe van deze dag liep dichtbij de Kromme Rijn. In het begin van de etappe was het nog even mistig en dat heeft ook iets bijzonders. De eerste kilometers gingen we langs het water om Odijk heen. Het was hier heerlijk rustig.

Ook voorbij Odijk bleven we de Kromme Rijn volgen. Net voor Werkoven kwamen we langs het kasteel Beverweert. Hier woont de bekende schilder Geert Jan Jansen en hij heeft er ook zijn atelier. Hij wordt beschouwd als de grootste kunstvervalser van de afgelopen eeuw. Hij stond net buiten. Toen wij de camera tevoorschijn haalde om een foto van het kasteel te maken vluchtte hij naar binnen.

Vervolgens lieten we het plaatsje Werkhoven links liggen. Even verderop liepen we een heel stuk over een graspad niet ver van het riviertje. Daar stond ook een picknickbank heerlijk in de zon, kortom de ideale plek voor onze eerste lunchpauze. Een stukje verder ging het pad onder een weg door. Dat was even flink bukken omdat de doorgang wel erg laag was.

Daarna maakten we een hele bocht met de Kromme Rijn mee. Eerst ging het over een verharde weg. Daarna werd het een graspad. De laatste kilometer van dit pad had hoge begroeiing aan beide kanten, waarbij ook veel brandnetels stonden. Gelukkig hadden we een lange broek aan, zodat we daar niet al te veel last van hadden.

Het laatste stuk voor Cothen was een beter begaanbaar pad. In het plaatsje Cothen gingen we door enkele oude straatjes. We maakten nog even een ommetje langs het kasteel Rhijnestein. Over rustige paden gingen we verder richting Wijk bij Duurstede. In Wijk bij Duurstede liepen we door de mooie oude binnenstad naar het kasteel Duurstede. Dit kasteel was omgeven met een gracht. We liepen aan de buitenkant van de gracht om het kasteel heen.

Dit was ook het einde van de etappe van deze dag. We liepen vanaf het kasteel terug naar het centrum van Wijk bij Duurstede naar de bushalte. De bus kwam er binnen een paar minuten aan en ruim een kwartier later waren we weer bij het beginpunt van de etappe in Odijk. Vandaar zijn we weer met de auto naar huis gereden.