Utrecht – Woerden (23,5 km)

Dinsdag 24 augustus 2021: Utrecht – Woerden (23,5 km)

Op een prachtige zonnige dag met ruim 20 graden hebben we deze etappe gelopen.
In de ochtend zijn we eerst met de auto naar Woerden gereden. We hebben de auto gratis op het P+R terrein aan de zuidwestkant van het station geparkeerd. Daarna was het een kort treinritje naar het station van Utrecht Centraal.

Bij het Jaarbeursgebouw was het even uitzoeken hoe de route precies liep. Dat hadden we al snel gevonden. Enkele honderden meters verder konden we het drukke verkeer achter ons laten. We liepen veelal door parkjes en over een aantal bruggetjes heen die tussen de woonwijken en de grachten lagen. Het was een mooie route om zo de stad achter ons te laten.

Behalve dat we langs de herinneringen van de grens van het Romeinse rijk liepen, was deze etappe ook een tocht langs de vele kinderdagverblijven. Op de ene plek kwamen we langs schreeuwende en huilende kinderen. Terwijl iets verder er alles heel ordentelijk toeging.

We staken het Amsterdam Rijn kanaal over via een fietsbrug en kwamen zo n De Meern. Daarna was het nog een heel aantal kilometers door het zeer uitgestrekte De Meern, een van de grootste Vinex locaties van Nederland. Allereerst liepen we door een park en daarna langs een fietspad waar we nog heel wat oude knotwilgen zagen.

In de Meern liepen we via het Castellum, een plek met herinneringen aan het Romeinse rijk. Bij de opnieuw opgezette uitkijktoren hebben we op een picknickbank onze eerste lunchpauze gehad. Daarna liepen we dwars door het museum. We liepen even door een woonwijkje. Al snel waren we weer in een langgerekt park langs de rand van de Meern. We maakten nog even een klein ommetje over een plankenpad over het water. Een paar keer kwamen we een plek tegen waar we vanwege bouwwerkzaamheden even om moesten lopen.

In de Meern waren nog enkele plekken met herinneringen aan het Romeinse Rijk. Dit was beschreven op info borden, maar er was eigenlijk niets meer van te zien. Nadat we al meer dan de helft van de etappe afgelegd hadden verlieten we eindelijk het stedelijk gebied van Utrecht. We liepen op dit gedeelte langs de Oude Rijn. De weg was vrij rustige met vooral veel fietsers.

Even voor de kerk van Harmelen hielden we onze tweede lunchpauze met uitzicht over de Oude Rijn. In Harmelen kwamen we al vrij snel op het jaagpad langs de Oude Rijn. Het hele laatste stuk vanaf Harmelen tot Woerden was bijna steeds over het jaagpad. Stukken hiervan waren verhard, maar ook hele stukken half verhard of onverhard. Het was een mooi pad om over te lopen. Helaas was er bijna steeds wel verkeer te horen van een vrij drukke weg die ook parallel aan de rivier liep. Onderweg naar Harmelen kwamen we langs de plek met een monument ter herinnering aan de treinramp in 1962.

Aan het einde van het jaagpad in Woerden was het einde van de etappe. Vanaf hier was het maar enkele honderden meters lopen naar de parkeerplaats waar onze auto geparkeerd stond.