Duivelsberg – Nijmegen (12,5 km)

Dinsdag 2 november 2021: Duivelsberg – Nijmegen (12,5 km)

Er waren op deze dag nog volop herfstkleuren. Daarom vonden we het een goed moment om deze etappe te lopen. We hebben deze etappe samen met Hanneke, Anja’s vriendin, gelopen. In de ochtend zijn we vanuit onze woonplaats vertrokken naar Beek bij Nijmegen. Daar hebben we onze auto vlakbij de bushalte in een woonwijk geparkeerd. Helaas begon het net licht te regenen, maar gelukkig viel het mee en bleef het bij wat gedruppel en de meeste tijd was het droog.

We moesten eerst nog ruim twee kilometer lopen naar het begin van de etappe op de Duivelsberg. We werden meteen getrakteerd op een stevige klim. Vanaf de Duivelsberg liepen we eerst even langs een mooi glooiend weiland op. Dat werd gevolgd door een stevige afdaling en meteen daarna weer een klim door de heuvelachtige bossen bij Nijmegen. Het was een prachtig maar pittig stukje. Dit werd extra opgefleurd door de mooie herfstkleuren.

Ook daarna ging het nog behoorlijk op en neer met soms behoorlijk glibberige stukken die onze schoeisel en evenwichtskunsten behoorlijk uittestten. Wat verderop kwamen we door opener gebied. We passeerden het “Holthurnsche Hof”. Daar bevond zich een mooie kapel, maar helaas konden we er niet in.

We vervolgden onze weg over zacht glooiende landwegen naar het Afrika museum. We begonnen trek te krijgen, maar bankjes zagen we niet. Bij een parkeerplaatsje voor het Afrika museum zagen we een muurtje. Met onze zitmatjes konden we daar goed zitten voor onze lunchpauze.

Na onze lunchpauze liepen we eerst even langs een drukke weg. Daarna gingen we weer enkele kilometers over bospaadjes met soms even een stukje open terrein. Er volgde nog een pittige heuvel met lange trappen. We kwamen langs de “Limes”, wat zichtbaar was als verhoging in het landschap. Kort daarna kwamen we even door een mooie woonwijk voordat we het laatste stukje bos van de dag kregen.

Vervolgens liepen we door woonwijken richting het centrum van Nijmegen. We kwamen door het Hunnerpark en het Valkenhofpark en liepen zo naar de Waalkade. In de parken stonden oude bomen en een aantal historische gebouwen. In het Valkenhofpark hadden we een mooi uitzicht over de Waal en de brug over de Waal.

Na deze parken liepen we een stukje langs de Waalkade. Vervolgens gingen we weer de trappen op het centrum in. We liepen nog even langs de Stevenskerk. Naast deze kerk waren enkele gebouwen met prachtige gevels. Vanaf de Stevenskerk liepen we naar het station, waar we de bus terug naar Beek namen. In Beek hebben we de etappe afgesloten met iets te drinken en appeltaart. Daarna reden we nog nagenietend van de mooie etappe weer met de auto naar huis.