Slenaken – Eijsden (20 km)

vorigeeinde

Zaterdag 29 april 2017: Slenaken – Eijsden (20 km)

Dit was al weer de laatste etappe van het Krijtlandpad, opnieuw een mooie etappe. Het was een aangename wandeldag, zon afgewisseld met wolken, weinig wind en de temperatuur liep op van rond het vriespunt in de ochtend tot zo’n 14 graden. Het ontbijt in dit hotel was het beste van deze wandeltrip. Er was hier geen buffet, maar we werden aan tafel bediend om te beginnen met een heerlijk bakje koffie om wakker te worden. Daarna kregen we een mand met verschillende soorten brood met daarbij sinaasappelsap, ham, kaas, zoet beleg, een lekker gekookt eitje, yoghurt en een mandarijntje. Daarna nog even onze lunch inkopen bij een lokale bakker, die ook een klein supermarktje bleek te hebben.

Verkwikt gingen we om half tien op pad. De goede nachtrust en het ontbijt deden met name Anja goed, want het tempo zat er meteen goed in. We moesten meteen weer aan de bak, het dal uit via een mooie holle weg. Daarop volgde weer landelijke onverharde paadjes zoals, we er al heel veel gehad hadden met mooie uitzichten over de omgeving. Er waren op deze dag heel wat wandelaars op pad en ook heel veel racefietsers. We kwamen langs een lange rij prachtig bloeiende fruitbomen. Via een lang maar gelukkig niet recht en afwisselend pad liepen we vanaf Schilberg naar Noorbeek.

Daar kwamen in het midden van de festiviteiten terecht. Het centrum was afgesloten en we zagen een oude kar met een hele stoet paarden ervoor. Het bleek de dag te zijn ter ere van de Heilige Sint Brigida. Op deze dag mogen de ongetrouwde Noorbeekse mannen een nieuwe den gaan halen ter ere van de Heilige Sint Brigida. De den zal door de getrouwde Noorbeekse mannen recht worden gezet voor de kerk op de Pley.

Sint Brigida werd in 453 in Faughart, enige kilometers van Dundalk, in Ierland geboren. Al op jeugdige leeftijd openbaarde zich bij haar een opvallend deugdzaam leven. Vooral stond zij bekend om haar toewijding en liefde voor dieren. Vandaar ook dat zij tot op de dag van vandaag wordt geëerd als beschermster van het vee.
De Heilige Brigida was al in 1528 patrones van de kerk in Noorbeek. Door de gevolgen van de Tachtig jarige oorlog (1568 tot 1648) was de streek waarin Noorbeek ligt in armoede gedompeld. De te velde staande gewassen werden voor het grootste gedeelte door de legers weggehaald om als paardenvoer te dienen. Het was dus een tijd van hongersnood en de pest vond, vooral onder het vee, een weelderige voedingsbodem. Rond 1633-1634 werd ook het vee in Noorbeek getroffen. Dit was voor de inwoners van Noorbeek aanleiding om de belofte aan Sint Brigida te doen om jaarlijks ter ere van haar een den te planten voor de aan haar gewijde kapel bij de kerk van Noorbeek ter bescherming van het vee.

Noorbeek verlieten we aan de noordelijke kant via prachtige idyllische paadjes omhoog. Bovenop ging het via een vrij rechte onverharde pad richting Mheer. Daar was het pad geblokkeerd daar een grote giertankwagen. Deze stond nogal onhandig geparkeerd, zodat we er nauwelijks langs konden. We moesten door hoge brandnetels lopen die dwars door onze broeken heen prikten. Ook bleven onze spullen niet geheel schoon vanwege de zeer nauwe passage.

In Mheer gingen we via een vrij drukke weg omhoog naar het centrum. Daar hebben we even in de kerk gekeken naar de fraai gebrandschilderde ramen. Vanaf Mheer kwamen we al gauw weer op een mooi onverhard pad, wat langs een NKTC camping kwam. Deze camping was nog aardig gevuld met tentkampeerders. Er waren blijkbaar genoeg enthousiastelingen, die de kou wel wilden trotseren. Net voorbij Libeek zagen we een bankje, dus was het tijd voor onze lunch. We hadden er inmiddels al meer dan tien kilometer opzitten.

Na Libeek ging het voornamelijk over onverharde paden richting Mariadorp. Daar staken we de A2 over. Via een fietspad ging het verder richting Eijsden. Daarna volgden er stille wegen aan de zuidkant van Eijsden richting het kasteel van Eijsden. Je kon gratis het kasteelterrein oplopen. Dat hebben we gedaan en even rondgekeken. Dat was zeker de moeite waard. Vanaf dit punt ging het verder naar het centrum van Eijsden en daarna naar de Maas. Bij het pontje naar Lanaye in België hebben we nog even op een bankje gezeten en wat gegeten. Vanaf dit punt liepen we nog even door een historische straat en daarna langs de Maas tot de noordrand van Eijsden. Hiermee was het pad voltooid. Het was nog even enkele minuten lopen naar de auto die we in een woonwijk geparkeerd hadden. Om half vier vertrokken we met de auto richting huis.

vorigeeinde