Eijsden – Houthem (19,5 km)

volgende

Maandag 24 april 2017: Eijsden – Houthem (19,5 km)

Op een mooie dag zijn we maandagochtend van huis vertrokken en met de auto naar Eijsden gereden. Daar hebben we de auto in een noordwestelijke woonwijk geparkeerd. Vanuit dit punt waren we in enkele minuten op het Krijtland pad langs de Maas in het noordwestpuntje van Eijsden. Het was een prachtige ideale wandeldag, veel zon en zo’n 15-16 graden!

Het eerste stuk van de route liep door een fraai natuurgebied langs de Maas met een wilde begroeiing, diverse soorten vogels en een aantal waterplassen. Aan het einde van dit gebied kwamen we bij een parkeerplaats. Daar vonden we een bankje voor onze lunch. We zagen hier aan de bomen dat de nachtvorsten van de afgelopen dagen veel schade had veroorzaakt bij sommige bomen, waarvan alle nieuwe bladeren al bruin waren. Ook veel bloesem had ernstige schade ondervonden van de zware nachtvorsten.

Na onze lunch zijn we door Oost-Maarland gelopen. Daarna volgde er een onverhard pad langs een aantal boomgaarden richting Maastricht. De industrie was al weer verder uitgebreid dan in het boekje aangegeven was. Na een stukje langs het industrieterrein gelopen te hebben kwamen we weer bij de Maas. We moesten volgens de routebeschrijving eerst 800 meter over een druk fietspad lopen langs een drukke weg. Maar wij zagen al binnen 100 meter dat we verder over een graspad konden lopen. Dat hebben we maar gedaan, omdat dit een stuk aantrekkelijker was. Het ging prima!

Na dit gedeelte moesten we de Kleine Weerd in. Daar was recentelijk van alles veranderd. In het midden bij een bruggetje waren er geen tekens. Wij gingen de brug over om zoveel mogelijk de rode lijn van de kaart te volgen. Maar we liepen helaas vast en na een rondje van een aantal honderden meters kwamen we weer bij het bruggetje terug. Dus dan maar aan de andere kant van de brug verder. Toen kwamen we bij de officiële ingang van dit natuurgebiedje met een kaart van de nieuwe indeling.

We gingen vanaf dit punt verder richting het centrum van Maastricht. Het Krijtlandpad liep langs de Maas op en dan bij de Sint Servaesbrug richting het station. Wij wilden even naar de Vrijthof om daar op een terras een kopje thee te drinken. Dus hebben we hier even omgelopen. Toen mensen ons met de wandelstokken zagen moesten ze even kwijt dat er de komende dagen toch echt geen sneeuw verwacht werd in Maastricht. Na de theepauze zijn we weer teruggelopen naar de route en ging het verder door Maastricht en daarna Amby, het minst mooie gedeelte van het Krijtlandpad. In een buitenwijk van Maastricht werden we door jongeren al gewaarschuwd voor de bergen die we al snel tegen zouden komen!?!?!

Na Amby werd het rustig en bereikten we de onverharde paden. Het ging heel langzaam omhoog door een afwisseling van landerijen en kleine stukjes bos. Toen we in een groter bos kwamen was het even steil en daarna vlak. We passeerden een mergelgroeve die niet meer in gebruik was. Na deze mergelgroeve liepen we in meer open terrein naar Berg. Vanaf Berg ging het naar beneden een bos in. We liepen daarna een stuk door het bos langs de hellingen op. Net voor Geulhem ging het flink naar beneden het dal in. Daarna was het niet meer ver naar het hotel in Houthem, dat een paar honderd meter vanaf het Krijtlandpad lag. We kwamen hier iets voor 7:00 uur in de avond aan. Na een korte douche hebben we in dit hotel gegeten.

volgende