Houthem – Gulpen (13,5 km)

vorigevolgende

Dinsdag 25 april 2017: Houthem – Gulpen (13,5 km)

Na een goede nachtrust en goed ontbijt waren we klaar voor vertrek. We konden het rustig aandoen want de etappe van deze dag was maar 14 kilometer. Het was een echte koude dag met behoorlijk wat wind, nog geen tien graden en een paar regen en hagelbuien. We hadden daarom de thermoskleding aangetrokken en hadden het daarom toch niet koud.

We vertrokken om tien uur en waren al snel weer op het Krijtlandpad. Het was een mooi stil pad langs de Geul en grotendeels onverhard. In Valkenburg zijn we na de poort even van de route afgeweken om boodschappen te doen in een supermarkt. Daardoor liepen we ook door het toeristische centrum. We vonden uit dat de Limburgers toch wel een speciaal slag mensen waren, want ook hier werden we er op gewezen dat er toch echt geen sneeuw zou komen, dit vanwege onze wandelstokken.

Na de boodschappen liepen we weer rustig door het centrum heen naar het Krijtlandpad. We gingen al snel vrij steil omhoog langs de kinderbobbaan naar de Wilhelminatoren. Net voor de toren was er een mooi grasveld dat heerlijk in de zon en uit de wind lag met een mooi uitzicht over Valkenburg. Daar hebben we het eerste deel van onze lunch gegeten. We waren nog niet opgestaan of de zon ging achter de wolken weg. Net voorbij de Wilhelminatoren bij het eindpunt van de kabelbaan ging het meteen weer steil naar beneden totdat we even verder weer een buitenwijk van Valkenburg bereikten. Vanaf dit punt ging het meteen weer stevig omhoog door het bos. Bovenop aangekomen kwamen we in opener en veel vlakker terrein. We liepen meest over onverharde paden. De dorpjes die we in de verte zagen, lieten we rechts liggen.

Op een gegeven moment gingen we weer via een mooi weggetje naar beneden het Gerendal in. We hadden geluk, want we passeerden weer een bankje in de volle zon en uit de wind, net nadat er een klein buitje gepasseerd was. Een prima punt om het tweede deel van onze lunch te nuttigen. We waren nog niet opgestaan na deze rustpauze of de zon ging weer weg achter een dik zwart wolkendek. Niet veel later barstte de bui los. Opnieuw hadden we geluk, want we passeerden net een orchideeën tuin, waar een klein huisje stond. Daar hebben we even geschuild voor een fikse hagelbui. Het was al snel weer droog zodat we weer verder konden. We passeerden een grote schapenkudden, waarin we ook een paar zwarte schapen ontdekten. Ze mekkerden luid naar ons. We vroegen ons af wat we misdaan hadden. We liepen weer langzaam omhoog het Gerendal uit. Daarna volgde er weer een vlakker stuk. Vlakbij Gulpen ging het naar beneden het dorp in, waar we al om half vier bij ons hotelletje / Bed and Breakfast aankwamen. We waren nog niet binnen of er barstte weer een forse bui los. In de rest van de middag hebben we gerelaxt en s’ avonds bij de Griek in het centrum van Gulpen gegeten. We kregen wel heel veel eten bij de Griek want we konden het niet allemaal op.

vorigevolgende