Epen – Gulpen (16,5 km)

vorigevolgende

Vrijdag 28 april 2017: Epen – Gulpen (16,5 km)

Na een iets minder goede nachtrust vanwege de te zoute pizza hebben we eerst ontbeten en daarna onze boodschappen voor de lunch gedaan in de Spar die naast het hotel lag. Het was koud en bewolkt met maar weinig zon, maar gelukkig ook weinig regen. We moesten weer een kleine kilometer teruglopen naar het Krijtlandpad. Om half elf zijn we met de etappe gestart.

We liepen eerst een stukje langs de Geul. We passeerden de Volmolen, die op dat moment niet werkte. Daarna liepen we door landerijen, eerst asfalt en later onverhard, naar het Bovenste bos, een van de zuidelijkste puntjes van Nederland. We dachten boven te zijn, maar we moest al weer snel een stuk naar beneden en daarna meteen weer omhoog om een dal over te steken naar het Onderste bos. Boven op het plateau was een heidegebied met een paar prachtige oude vliegdennen in het midden. Nadat we het Onderste bos verlieten ging het naar beneden richting Slenaken. Halverwege de afdaling hebben we geluncht. We hoopten op zon, maar helaas hadden we deze keer geen geluk.

Na de lunch liepen we verder naar beneden naar Slenaken. Daar liepen we meteen verder over de doorsteek naar Gulpen. Eerst ging het nog door het Gulpdal langs het riviertje op. Eerst was het niet zo mooi, maar wat verder passeerden we een mooi kronkelig stroompje. Op een gegeven moment moesten we ineens behoorlijk steil omhoog totdat we helemaal boven op het plateau waren. Daar volgden afwisselend bos en open stukken. In de afdaling naar Pesaken zagen we een bankje onder een boom. Daar hebben we het tweede deel van onze lunch gegeten. We hadden weer geluk. Er passeerden net tijdens deze lunchpauze een buitje. Maar omdat we onder de boom achter een dikke stam zaten trof dat ons niet.

In Pesaken konden we volgens het boekje een mooiere alternatieve route naar Gulpen nemen. Die stond met een stippellijn op de kaart maar was niet met geel-rood aangegeven. Maar toch hebben we die gelopen. We waren nog vroeg, dus hadden we nog voldoende tijd voor een extra ommetje. Deze route was zeker een kilometer verder en veel heuvelachtiger maar ook erg mooi. Vanaf Pesaken gingen we meteen weer de heuvel op, helemaal naar boven. Het was niet al te steil. In Grappel zagen we een mooie theetuin, maar die was helaas nog gesloten. Daarna passeerden we een bloeiende glooiende boomgaard met grazende koeien, een echt idyllisch beeld. Na nog wat op en neer door het bos, kwamen we op een mooi gras pad door een weiland met mooie uitzichten. Op een gegeven moment bereikten we weer een asfaltweg. Maar er was gelukkig een breed graspad langs deze weg, waarover we naar beneden konden lopen richting Gulpen. Daar kwamen we weer op de officiële route. Iets voor vier uur waren we in Gulpen. Daar hebben we de bus naar Slenaken genomen al waar we een hotelletje geboekt hadden. In dit hotel hebben ’s avonds ook gegeten.

vorigevolgende