Gulpen – Vaals (17 km)

vorigevolgende

Woensdag 26 april 2017: Gulpen – Vaals (17 km)

Na het ontbijt in het hotel en de boodschappen voor de lunch vertrokken we om tien uur. Het was weer een frisse dag met vorst in de nacht. Het was wisselend bewolkt met een maximum temperatuur van tien graden en een stevige koude wind. Op een paar spetters na bleef het droog. Er trokken wel buien langs, maar wij hadden geluk.

Vanuit Gulpen gingen we meteen omhoog via een trappen pad naar de Gulpener berg. Daar stond een heel groot Mariabeeld. Voorbij dit beeld hadden we bijna meteen over een smal pad naar beneden moeten gaan, maar dat misten we. Daar kwamen we gelukkig al snel achter en niet veel verder waren we weer terug op de route. Vanaf dat punt gingen we eerst via een smal paadje, daarna een asfaltpad en weer wat verder door een weiland naar Wittem.

Volgens de kaart moest we aan de rand van Wittem naar links door een open landschap. Blijkbaar was de route niet al te lang geleden iets gewijzigd, want we moesten eerst nog een paar honderd meter verder langs de asfaltweg lopen, voordat we links af gingen over een smal paadje tussen twee akkers door. Verderop volgde er een diepliggend hol pad richting de Kruisberg, bekend van de Amstel Gold Race. Onderweg passeerden we enkele monumenten voor militairen die gesneuveld waren in de tweede wereldoorlog. Vanaf de Kruisberg ging er een klein asfaltweggetje naar beneden naar Nijswiller. Net voor Nijswiller was er een bankje in de zon en een beetje in de luwte. Dat was weer een mooi plekje voor onze lunch en precies weer op het moment dat de zon scheen.

Na onze lunch passeerden we Nijswiller en liepen we over een smal asfaltweggetje omhoog. Later werd het pad weer onverhard. We hadden weer mooie uitzichten. We passeerden Hilleshagen. Daar hadden we een heel fraai pad langs een helling. Een paar kilometer verder volgde er een mooi paadje omhoog naar Vijlen. We verlieten even de route om de kerk te bezoeken. We hadden deze al een hele tijd in ons vizier. Het was zeker de moeite waard. Na dit bezoek gingen we weer terug naar het Krijtlandpad. Er volgde een mooi paadje langs een bron, waar we het water uit de grond zagen komen. Het pad liep verder naar beneden dan aangegeven op de kaart.
Vanaf dit punt liepen we een heel stuk over asfaltweggetjes richting Holset. Ook daar was een mooie kerk, waar we even binnen zijn geweest. Hier waren erg veel kruisen langs de weg met mooie teksten erbij. Er volgde weer een mooi onverhard paadje richting Vaals. Bij het Landal bungalowpark kwamen we weer op een asfaltweg. Daarna waren we al snel in Vaals. We moesten nog een paar kilometer door Vaals lopen voordat we het eindpunt van deze etappe bereikten net voor de Duitse grens. In het centrum van Vaals zagen we een aantal mooie gebouwen. Net voorbij het eindpunt richting de bus kwamen we langs de oude kerk van Vaals. Deze kerk had een schitterend interieur en gebrandschilderde ramen. Daarna zijn we met de bus terug naar Gulpen gegaan voor onze overnachting. s’ Avonds hebben we in een eetcafé in het centrum van Gulpen gegeten.

vorigevolgende