Wijk bij Duurstede – Amerongen (22,5 km)

vorigevolgende

Vrijdag 3 juni 2022: Wijk bij Duurstede – Amerongen (22,5 km)

Op een heerlijke wandeldag aan het begin van de zomer hebben we deze etappe gelopen. De natuur is in deze tijd van het jaar prachtig en de route van deze etappe was heel mooi. In de ochtend zijn we met de auto naar Amerongen gereden en vanuit Amerongen zijn we met de bus naar Wijk bij Duurstede gereisd.

We liepen eerst door het centrum en langs het kasteel om van dit oude stadje te genieten. We hebben het Utrechtpad vlakbij het veer opgepikt. Als eerste liepen we nog langs een aantal bezienswaardigheden van Wijk bij Duurstede. Bij de Beermuur zagen we hoe hoog het Rijnwater was gekomen op het hoogste punt. Als je je dan bedenkt dat dit veel hoger is dan de ligging van de stad zelf, is het toch wel enigszins griezelig om achter de dijken te wonen wanneer het water zo hoog is. Op het kaartje is dit niet aangegeven omdat we dit eerste stuk nogmaals gelopen hebben als deel van de etappe van Werkhoven naar Wijk bij Duurstede.

We liepen een paar kilometer langs de Kromme Rijn aan de rand van Wijk bij Duurstede. Bij een wat drukkere weg verlieten we Wijk bij Duurstede. Al vrij snel kwamen wij bij een omleiding, zodat de route nog een klein kilometertje langer werd.
We liepen door een mooi afwisselend waterrijk gebied met bos en landerijen.

We waren hard toe aan een lunchpauze, maar bankjes bleven uit. Even voor Leersum kwamen we langs kasteel Broekhuizen. Net voorbij dit kasteel was er dan in het landgoed Broekhuizen eindelijk het lang verwachte bankje voor onze lunchpauze.

Na deze pauze waren we al snel in Leersum. Net voor bij Leersum ging het even steil omhoog naar de graftombe en daarna weer steil naar beneden. We vervolgden onze weg langs enkele fietspaden. We kwamen langs het Breedeveen, een ruig heideterrein. Daarna liepen we langs het Leersumsche Veld. Op dit veld bevonden zich flinke plassen. Af en toe hadden we goed uitzicht over deze plassen.

Bij het vogelobservatiepunt hadden we een mooi uitzicht over de plassen. Veel vogels zagen we daar niet. Nadat we om het Leersumsche Veld heengelopen waren kwamen we door een mooi heidegebied.

Het laatste gedeelte ging voornamelijk door bosgebied. Hier werd het behoorlijk heuvelachtig. Net voor het einde van de etappe bereikten we de Amerongse Berg, het hoogste punt van de Utrechts heuvelrug. Via een mooie laan met oude beuken bereikte we het eindpunt van de etappe. Vanaf het eindpunt van de etappe was het nog een kilometer lopen tot we bij de auto waren.

vorigevolgende