Werkhoven – Wijk bij Duurstede (21 km)

vorigevolgende

Maandag 12 september 2022: Werkhoven – Wijk bij Duurstede (21 km)

Op een heerlijke zonnige warme dag in september van bijna 25 graden hebben we deze etappe gelopen. Na een lange zeer droge periode had het de afgelopen dagen flink geregend. De natuur was daardoor weer een stuk opgefrist. In de ochtend zijn we eerst met de auto naar Werkhoven gereden. Daar hebben we de auto op een parkeerplaats bij de kerk neergezet.

Na een klein stukje lopen kwamen we via het Kerkpad op het Utrechtpad. Het eerste gedeelte van de etappe was flink veranderd en liep nu een heel stuk samen met het Romeinse Limespad en volgt nu zoveel mogelijk de Kromme Rijn.

Het eerste deel van de etappe ging op het eerste deel over een afwisseling van stille asfaltweggetjes en kleine paadjes. Na een stukje lopen begon de route wijziging. We bleven zoveel mogelijk de Kromme Rijn volgen. We liepen een heel stuk over een graspad door een weidegebied voor onder andere paarden die nieuwsgierig naar ons toe kwamen lopen.

Een kilometer verderop moesten we de N229 kruisen. Dat ging eerst door een smal pad met brandnetels en daarna door een lage tunnel langs de Kromme Rijn onder de N229 door. We moesten al bukkend door de tunnel lopen. We kwamen al vrij snel weer over een niet al te drukke weg. Wat verderop gingen we weer een pad op dat langs de Kromme Rijn richting Cothen liep. Dit pad volgden we enkele kilometers. Dat vonden we het mooiste deel van de etappe.

Ook in Cothen liepen we eerst nog een stuk langs de Kromme Rijn op. Daar zagen we een mooi bankje in de schaduw voor onze lunchpauze. Even verder kwamen we door het centrum van Cothen. Daar maakte het Utrechtpad een ommetje langs kasteel Rhijnestein. Vervolgens liepen we meest over wandelpaden en fietspaden naar Wijk bij Duurstede. We bleven hierbij zoveel mogelijk de Kromme Rijn volgen. In Wijk bij Duurstede liepen we langs de rand van het stadje naar de Lek.

Bij de Lek aangekomen gingen we een stukje aan de stadkant van de dijk lopen om zo langs verschillenden bezienswaardigheden te lopen, zoals de molen en andere oude gebouwen. Daarna gingen we de dijk over en liepen we over een fietspad langs de Lek en daarna het begin van het Amsterdam – Rijn kanaal. We maakten nog even een ommetje via de sluizen.

Vervolgens liepen we langs de rand van Wijk bij Duurstede richting het centrum. We maakten aan het einde nog even een mooi ommetje langs het slot Duurstede. Dit hadden we al wel eerder gezien, maar het is altijd weer een bijzonder mooi plekje met een oud kasteel, een slotgracht en oude bomen rondom de slotgracht. Vanaf het kasteel liepen we naar het centrum door een prachtige laan met oude lindebomen.

Vanuit het centrum van Wijk bij Duurstede hebben we de bus teruggenomen naar Werkhoven. Dat duurde maar ruim 10 minuten. Daarna zijn we met de auto naar huis gereden.

vorigevolgende