Werkhoven – Utrecht (17 km)

volgende

Maandag 13 november 2022: Werkhoven – Utrecht (17 km)

Dit was de eerste dag van onze tweedaagse wandeltocht om het Utrechtpad af te ronden. Het was behoorlijk fris, 9 graden, maar wel vrij zonnig en dus prima wandelweer. We zijn in de ochtend met de auto naar Werkhoven gereden. We hebben de auto aan de weg geparkeerd. Het was een paar honderd meter lopen naar het Utrechtpad net buiten Werkhoven.

Het eerst stukje ging langs een laan met hoge mooi gekleurde bomen naar kasteel Ridderhof Beverweert. Bij het kasteel kwamen we bij het Jaagpad langs de Kromme Rijn. Dit jaagpad bleven we steeds volgen tot het centrum van Utrecht.

De eerste kilometers gingen nog langs landerijen. Vervolgens liepen we om Odijk heen. We genoten hier echt van de prachtige herfstkleuren waar de zon zo mooi doorheen speelde. We kwamen langs een bankje in de zon en uit de wind. Helaas waren hier andere wandelaars neergestreken.

We liepen daarom maar door richting Bunnik. We gingen onder de snelweg door en daarna onder de spoorlijn door. Het viaduct onder de spoorlijn was heel laag, hetgeen betekende dat we hier diep bukkend onder door moesten lopen. Daarna zagen we al snel een bankje voor onze lunchpauze, half in de zon, maar gelukkig was ook dit plekje beschut.

Na de lunch liepen we verder langs het mooie pad. De Kromme Rijn was hier in zijn oorspronkelijk natuurlijke staat teruggebracht door de beschoeiing langs de wal weg te halen. We kwamen langs kasteel Rhijnauwen. We gingen hier even van de route af door de poort om de oude gebouwen wat beter te bekijken. Na dit uitstapje liepen we verder langs het jaagpad naar Amelisweerd.

Amelisweerd was ons wel bekend vanwege de protesten in het verleden tegen de aanleg van de A27 dwars door dit gebied. Wij genoten van de grote oude bomen die op dit moment prachtig geel gekleurde bladeren hadden. Ook kwamen we langs nieuw Amelisweerd, een oud landgoed met een statig oud huis. Hier hielden we onze tweede lunchpauze met uitzicht op dit landgoed.

Na deze tweede pauze bereikten we al snel het viaduct onder de A27. Na eerst nog enkele landerijen kwamen we al snel in de stad Utrecht. Doordat we steeds over het Jaagpad liepen merkten we weinig van de drukt van de stad en waanden we ons nog steeds in een natuurlijke omgeving. Pas bij het centrum van Utrecht kwamen we op verharde wegen. Via de Oude Gracht bereikten we het eindpunt van de etappe bij de Domtoren.

Vanaf de Domtoren liepen we naar ons hotel vlakbij het station. We hadden een ruime kamer om lekker bij te komen. In de avond zijn we nog naar het centrum van Utrecht gegaan voor onze avondmaaltijd.

volgende