Renswoude – Leusden Zuid (18,5 km)

vorigevolgende

Maandag 14 februari 2022: Renswoude – Leusden Zuid (18,5 km)

Deze etappe van het Utrechtpad loopt lange stukken over de onverharde Grebbenlinie dijk met veel bomen langs het pad en is ook in een natte periode heel goed te doen. Het grootste deel van de etappe was onverhard, maar in het middelste gedeelte aan de zuidkant van Scherpenzeel liepen we wel een aantal kilometers over verharde wegen met wel wat verkeer. Dit was het minst mooie gedeelte van de etappe.

In de ochtend begon het met wat regen, maar al snel begon het op te klaren en zag het er op deze dag aardig goed uit. Dus besloten we later in de ochtend om deze etappe toch op deze dag te gaan lopen. We reden eerst met de auto naar een kleine parkeerplaats aan de zuidoost kant van Leusden, een stukje buiten het dorp. Daar was op de kop van een paar klompenpaden een kleine parkeerplaats.

Vanaf deze parkeerplaats fietsen we naar het beginpunt van de etappe in Renswoude. Tijdens het fietsen hadden we gelukkig niet al te veel last van de wind. We parkeerden onze fietsen bij de kerk dichtbij het kasteel van Renswoude. Even na 12 uur waren we klaar voor vertrek.

We liepen om de kerk heen het kasteelpark in. Daar waren we meteen weer op het Utrechtpad. We liepen voor het kasteel langs. We zagen meteen een bankje voor onze eerste lunchpauze. Gelukkig stond dit bankje redelijk beschut tegen de wind. Na de lunch vervolgden we onze etappe langs de andere kant van het “Grand Canal”. Daarna ging het weer de Grebbenlinie dijk op.

Na een paar kilometer passeerden we het gerestaureerde fort Daatselaar. Het Utrechtpad boog hier af naar het westen. We bleven nog steeds een tijd de Grebbenlinie dijk volgen. Soms was er even een weg en geen dijk.

Net voordat we bij de weg van Scherpenzeel naar Renswoude waren kwamen we ineens in het midden van een flinke wandelgroep terecht. Nadat we deze weg overgestoken waren liepen we weer met ons tweeën, nog steeds op de Grebbenlinie dijk. Wat verderop staken we de Lunterse beek over en kwamen we op verharde wegen terecht.

Nu volgde het minst mooie deel van de etappe. Net voor Scherpenzeel liepen we een stuk langs een vrij drukke weg. Dat was niet al te prettig. Daarna gingen we door een woonwijk richting het kasteel van Scherpenzeel. De lucht begon plotseling heel donker te worden. Net voor het kasteel begon het hard te regenen met daarbij een klein beetje hagel. We hebben even achter een boom geschuild.

Toen het even later iets droger was liepen we door naar de ingang van het kasteel. Het was een mooi gebouw, maar wel een stuk minder indrukwekkend dan het kasteel in Renswoude. Na het kasteel begon het plotseling hard te regenen. Opnieuw hebben we even geschuild achter een boom. Al snel werd het weer ongeveer droog.

Op een bankje net voorbij het kasteel hebben we onze tweede lunchpauze gehouden. We vervolgden onze weg we via een mooi pad door landgoed Lambalgen. We kwamen weer op een asfaltweg. Een kilometer verder bereikten we het Valleikanaal. Vanaf dit punt liep het Utrechtpad steeds langs het Valleikanaal tot bijna aan het einde van deze etappe.

Ook het gedeelte langs het Valleikanaal was deel van de Grebbenlinie. We kwamen nog langs een gerestaureerd fort. Ook werden we onderweg nog een keer verrast door een korte felle bui. Dat zorgde voor een prachtige regenboog. Na deze bui kwam de zon er nog door. Net voor het einde van de etappe verlieten we het Valleikanaal en moesten we ongeveer honderd meter over een zeer modderig pad.

Na dit modderig pad kwamen we weer op een brede dijk. Waar het Utrechtpad deze dijk verliet en weer een landgoed inging, liepen wij nog 500 meter door over deze dijk. Daar stond onze auto geparkeerd. We kwamen er precies aan tijdens zonsondergang. Vanaf dit punt zijn we met de auto eerst naar Renswoude gereden om onze fietsen op te halen en daarna doorgereden naar huis.

vorigevolgende