Epiloog

vorige

Donderdag 10 oktober 2019, Apeldoorn, Nederland

Dit is het laatste verslag van onze pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Gisteren hebben we onze Compostela gekregen. Dat was nog geen simpele procedure. We moesten eerst een nummertje trekken. Daarvoor zijn we om half acht in de ochtend in de rij gaan staan. Nadat we ons nummer hadden zijn we eerst gaan ontbijten. Rond half tien waren wij aan de beurt om aan een balie de Compostela af te halen. Vandaag, 10 oktober, zijn we weer thuisgekomen. We hadden een voorspoedige reis. We zijn blij verrast met al jullie bemoedigingen en positieve reacties op onze reisverslagen. Onze kinderen en kleinkinderen hadden ons verrast met een spandoek op de voorkant van ons huis en een grote slinger in onze huiskamer met creatieve bijdragen van een ieder van hen. Ons wandelingetje was nog wat meer uit de hand gelopen als het spandoek aangaf.

Deze pelgrimstocht heeft zeker aan onze verwachting voldaan en meer. Allereerst was dit voor Gijs een hele mooie overgang van een interessante, maar ook drukke en stressvolle baan naar het pensioen. Daarnaast was dit voor ons beiden een hele goede periode om nog dichter naar elkaar toe te groeien, om terug te kijken naar alle mooie momenten en soms ook moeilijke moment in ons leven en om vooruit te zien naar de toekomst. We zijn zeker niet van plan om achter de geraniums te gaan zitten. Allereerst willen we in de toekomst meer tijd hebben voor onze naaste familie. Wat betreft de overige activiteiten hebben we nog geen definitieve keuzes gemaakt, maar we willen dicht bij ons zelf blijven en genieten van de vrijheid die we nu hebben. Wat ons met name ook trof tijdens deze pelgrimstocht is dat verschillen in rang, stand en land van oorsprong wegvielen en de positieve, open en hulpvaardige houding naar elkaar toe. Dit is iets dat we graag meer zouden willen zien in het dagelijkse leven.

Verder willen we jullie een aantal statistische data over onze pelgrims tocht niet onthouden.
Onze pelgrimstocht startte op 26 juni en we kwamen op 8 oktober in Santiago de Compostela aan. De afstand die we afgelegd hebben is ongeveer 1935 km.
Dat betekent dat de pelgrimstocht in totaal 105 dagen geduurd heeft. Van deze 105 dagen waren er 9 rustdagen, waarop we niet gewandeld hebben. Onze kortste etappe was 4,5 km, dus eigenlijk ook bijna een rustdag. Onze langste etappe was 31,5 km, wat eigenlijk iets te ver voor ons was om in 1 dag te lopen. Veelal was een etappe tussen de 20 en 25 km.

Tijdens onze tocht was het heel vaak mooi weer met veel zon. We hebben op slechts zeven dagen onze regenpakken moeten gebruiken. We hebben twee extreme hittegolven moeten trotseren en ook op de overige dagen was het in Frankrijk heel vaak rond de dertig graden of iets meer. Daarentegen was het in Spanje juist heel vaak prima koel wandelweer.

We hadden een minimum aan kleding meegenomen. Zoals iemand al suggereerde begonnen we er aan het einde van onze pelgrimstocht steeds meer als zwervers uit te zien. Onze wandelschoenen en sokken zijn ongeveer versleten. Onze t-shirts en afritsbroeken begonnen er oud uit te zien. We hebben onze kleding, die we tijdens het wandelen droegen, bijna elke dag met de hand gewassen, zodat ze tenminste fris bleef ruiken.

Deze pelgrimstocht was voor ons een bijzondere ervaring, die ons ons verdere leven bij zal blijven en die we niet hadden willen missen. Ook in de toekomst zullen we er regelmatig aan terugdenken.

vorige