Oirschot – Vessem (16 km)

vorigevolgende

Woensdag 21 juli 2021: Oirschot – Vessem (16 km)

In een mooie week in juli zijn we er weer een paar dagen op uitgetrokken, 25 graden en zonnig, wat wil je nog meer. We hebben het grote rivierengebied overgeslagen vanwege het hoge water. Aangezien veel mensen ook deze zomer in Nederland blijven was het vinden van een overnachtingsplaats iets lastiger. Vandaar dat we besloten om dit stuk van het Pelgrimspad te doen. Het was heel toepasselijk om ook op het Pelgrimspad een keer in het pelgrimsdorp Vessem te overnachten.

In de ochtend zijn we eerste naar Vessem gereden en hebben daar onze fiets en koffer bij het hotel achtergelaten. Daarna zijn we doorgereden naar de Heilige Eik een kapel in de buurt van Oirschot. Daarbij was een grote parkeerplaats met alle ruimte. Voordat we met onze etappe begonnen zijn we eerst even in de kapel “De Heilige Eik” geweest Het was een mooie kapel met heel veel brandende kaarsen.

De eerste paar honderd meter van de etappe gingen langs de kruisweg. Vervolgens kwamen we op een vrij stil weggetje en kruisten we het Wilhelminakanaal. Aan de oever van dit kanaal stond een mooi bankje, de rustplaats voor onze eerste lunch pauze.

Na de lunch liepen we aanvankelijk een heel stuk over een smal pad langs een kanaal en vervolgens over een zandweg richting Middelbeers. We gingen dwars door Middelbeers heen naar het mooiste deel van onze etappe.

Al snel na Middelbeers waren we in het bos. Een stukje verder bereikten we de Landschotse Heide, een prachtig heide en vennen gebied. Aan het begin van dit open gebied zagen we een bankje met een mooi uitzicht over de heide, een prima plaats voor onze tweede lunchpauze. Na de lunchpauze liepen we eerst een stuk langs de bosrand en vervolgens staken we dit natuurgebied over. Het laatste deel door dit natuurgebied ging langs de zuidelijke rand van dit natuurgebied.

Nadat we dit natuurgebied verlaten hadden liepen we verder over een smal paadje en wat later werd het een breed zandpad. Op dit zandpad waren dikke stofwolken zichtbaar vanwege langsrijdende tractoren. Gelukkig was de tractor chauffeur aardig voor ons en reed hij daarom heel rustig in onze nabijheid, zodat wij niet al te veel zand hoefden te happen.

Vervolgens was het een afwisseling van verharde wegen en onverharde paden richting Vessem. Onze etappe eindigde bij de kerk van Vessem. Toen we richting het hotel liepen werden we staande gehouden door een vrijwilliger van het pelgrimshuis Kafarnaum. We werden door hem uitgenodigd om daar een kop koffie te drinken. We besloten om dit in te plannen voor de volgende dag omdat Gijs met de fiets nog de auto op moest halen.

Aangekomen bij het hotel kregen we een zolderkamer toegewezen aan de overkant van de straat. Het was daar behoorlijk warm, maar gelukkig was er airconditioning in de kamer. Nadat we ons geïnstalleerd hadden, heeft Gijs met de fiets de auto opgehaald. In de avond hebben we bij het hotel op een terras in de achtertuin gegeten.

vorigevolgende